Alegeri în Duma de Stat: Victoria partidului puterii Rusia Unită, reconfirmată după numărarea tuturor voturilor

Alegeri în Duma de Stat: Victoria partidului puterii Rusia Unită, reconfirmată după numărarea tuturor voturilor

Partidul pro-Kremlin, Rusia Unită (de guvernământ), a obţinut o victorie clară în alegerile parlamentare de la sfârşitul săptămânii trecute în Rusia, acumulând 49,8% din voturi, a anunţat marţi, la Moscova, Comisia Electorală Centrală rusă, după numărarea tuturor buletinelor de vot, potrivit dpa.

Conform rezultatelor definitive, comuniştii au obţinut 18,9% din sufragii, populiştii de dreapta din Partidul Liberal Democrat din Rusia (LDPR) al ultranaţionalistului Vladimir Jirinovski - 7,5 %, iar Rusia Justă- 7,4%.

În actuala Dumă intră şi un partid nou creat, "Oameni noi", care a depăşit pragul electoral necesar de 5%, cu 5,3% din sufragii, de la prima încercare.

Partidul aflat la putere a suferit însă unele pierderi, comparativ cu ultimele alegeri de acum cinci ani. Atunci, Rusia Unită a obţinut 54,2% din voturi. În schimb, comuniştii au obţinut câştiguri semnificative după ce acumulaseră doar 13,35% în urmă cu cinci ani.

Toate partidele reprezentate în noua Duma de Stat sunt considerate apropiate de Kremlin, notează dpa.

Candidaţii opoziţiei, în frunte cu oponentul încarcerat al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, nu au fost admişi la actualul scrutin. Echipa sa evocă fraude electorale masive, iar observatorii electorali independenţi au înregistrat mii de încălcări.

Pentru preşedintele Vladimir Putin, votul desfăşurat timp de trei zile este un test important al stării de spirit a populaţiei pe fondul nemulţumirii generalizate, în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2024.

Autorităţile au raportat o prezenţă la vot de 51,6%. Peste 110 mii de ruşi cu drept de vot din Federaţia Rusă şi din străinătate au fost chemaţi la urne din 17 până în 19 septembrie.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 LIVE TEXT | Război în Ucraina. Lupte intense pentru Bakhmut. Autoritățile ruse vor să interzică circulația hrivnei în zonele ocupate

2 Fiul patronului Cris-Tim, condamnat la 3 ani și 2 luni de închisoare cu executare pentru trafic de cocaină

3 Lucruri mai puțin știute despre Diana Șucu, nevasta de miliardari

4 Luase legătura cu rușii / Cine este prințul Heinrich XIII, capul loviturii de stat din Germania

5 Rareș Bogdan / Sunt în aeroport, alături de Manfred Weber, în drum spre Viena. Ultimul Asalt. La 17.30 ne vom afla față în față cu Karl Nehammer, cance…