Alegeri în Finlanda: Scandalul căminelor de bătrâni îi împinge pe alegători spre social-democraţi

Alegeri în Finlanda: Scandalul căminelor de bătrâni îi împinge pe alegători spre social-democraţi

Într-o ţară nordică obişnuită cu un nivel ridicat al asistenţei sociale publice, finlandezii au fost şocaţi să afle că funcţionează case de bătrâni în care cei internaţi sunt lăsaţi toată noaptea fără să fie schimbaţi: situaţie scandaloasă care ar putea contribui la revenirea la putere a stângii, după 20 de ani în opoziţie, la alegerile legislative din 14 aprilie, relatează Reuters.

Finlanda, care are una din populaţiile cu cel mai rapid ritm de îmbătrânire de pe glob, se confruntă direct cu o problemă care afectează cele mai multe dintre statele occidentale - cum îşi poate permite o societate să aibă grijă de numărul tot mai mare de bătrâni şi infirmi.

Finlanda anticipează că în 2035 costurile sociale şi cele legate de sănătate vor sări la 26,5 miliarde de euro pe an, de la 18,7 miliarde în 2018, echivalentul a 9,6% din PIB, faţă de 7,9% în 2018.

Premierul de centru Juha Sipila a sperat să dezamorseze această creştere prin tăieri în sfera serviciilor şi accelerarea privatizării, dar misiunea de reformare a sistemului de sănătate s-a dovedit prea complexă, iar guvernul de centru dreapta al lui Sipila a demisionat.

Preocupările faţă de sistemul asigurărilor sociale au fost un "cadou" pentru Partidul Social Democrat SDP, de opoziţie, care conduce în sondaje de aproape un an, în cel mai recent, realizat de postul public Yle, fiind creditat cu 20,1% din voturi. SDP a promis majorări de taxe, restricţionarea privatizărilor în sănătate şi creşterea pensiilor de stat mai mici de 1400 de euro pe lună cu 100 de euro.

Liderul SPD, Antti Rinne, susţine că statul finlandez îşi poate permite să aibă grijă de bătrânii săi, dar principalul său oponent, ministrul de finanţe Petteri Orpo, a afirmat că politicile sale economice sunt "iresponsabile".

Sondajele arată că formaţiunea lui Orpo, Coaliţia naţională, se află pe locul al doilea în preferinţele alegătorilor, cu 15,8%, pe locul al treilea fiind naţionaliştii din Partidul Finlandezilor, cu 15,1%.

Potrivit lui Tuomo Turja, director de cercetare la institutul de sondare, popularitatea guvernului a avut de suferit iniţial din cauza măsurilor adoptate în ce-i priveşte pe şomeri, care s-au văzut forţaţi să accepte angajări pe termen scurt sau cursuri de calificare pentru a evita reducerea indemnizaţiilor.

"Pe urmă au venit reforma eşuată a sistemului de sănătate şi asigurări sociale şi dezbaterea despre asistenţa pentru vârstnici", a precizat Turja.

Scandalul căminelor de bătrâni a adâncit problemele guvernului. Mai multe astfel de cămine particulare au fost închise de autorităţi, după o serie de anchete pentru neglijenţă soldată cu victime.

La un cămin din orăşelul sudic Forssa, autorităţile au constatat că, din cauza lipsei de personal, pacienţii în vârstă erau lăsaţi toată noaptea fără să li se schimbe scutecele. Societatea care administrează căminul, Attendo, a afirmat ulterior că a luat măsuri pentru îmbunătăţirea serviciilor.

Totuşi, unii alegători au tras propriile concluzii în urma acestei crize şi îşi pun speranţele în SDP.

Lea Makela, o femeie de 61 de ani din Forssa care conduce o asociaţie locală de pensionari, spune că după criza căminelor multor persoane din generaţia sa a început să le fie frică să îmbătrânească. "Mama are peste 90 de ani şi când mă uit la ea mă întreb dacă noi vom mai putea beneficia de asistenţă şi tratament când vom ajunge la 90 de ani", a declarat Makela pentru Reuters.

"În Finlanda situaţia este diferită, de exemplu, de sudul Europei, în sensul că finlandezii, ca societate a bunăstării, avem ferma încredere că statul ne va îndeplini nevoile de asistenţă", a explicat pentru Reuters Annukka Kuismin, responsabilă pentru servicii dedicate vârstnicilor în regiunea Forssa. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șeful Armatei Ucrainei se dă cocoș: Putem distruge şapte tancuri ruseşti în 36 de secunde

2 Un colier uman?

3 De citit ce spune generalul Wesley K. Clark...

4 O polițistă s-a împușcat în cap, în wc-ul unei gări din Mehedinți

5 Nave de desant ale Rusiei se îndreaptă din Nord, cel mai probabil, spre Marea Neagră