Alegeri în Franța: Candidatul independent de centru Emmanuel Macron ar fi țintă a 'știrilor false' în media ruse

Emmanuel Macron, candidat la alegerile prezidențiale din Franța, este o țintă a 'știrilor false' din media ruse, iar echipa sa de campanie se confruntă cu mii de atacuri cibernetice, a declarat șeful partidului său, potrivit Reuters.

Richard Ferrand, secretar general al partidului 'En Marche!' ('Înainte!'), din care face parte Macron, a spus că Russia Today și Sputnik, instituții media controlate de statul rus, au răspândit informații false cu scopul de a mobiliza opinia publică împotriva lui Macron.

Independent de centru, Macron a luat avânt în campania pentru alegerile prezidențiale, fiind favorit în sondajele de opinie pentru turul al doilea al scrutinului, care va avea loc în luna mai.

Ferrand a spus că Macron, pro-european convins, este o țintă a Rusiei deoarece vrea o Europă puternică și unită, care să joace un rol în afacerile internaționale, inclusiv în fața Moscovei.

Sputnik a transmis la începutul acestei luni un interviu cu un parlamentar francez conservator care l-a acuzat pe Macron, un fost bancher specializat în investiții, că este un agent al 'marelui sistem bancar american', relatare care a fost apoi preluată și de Russia Today.

"Două mari instituții media care aparțin statului rus, Russia Today și Sputnik, răspândesc zilnic știri false, care apoi sunt preluate, citate și influențează (procesul) democratic", a declarat Ferrand.

Cotidianul rus Izvestia a transmis de asemenea comentarii ale fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, care a declarat că organizația sa ar avea 'informații interesante' despre Macron, care, conform sondajelor de opinie, ar urma să o învingă fără probleme pe lidera de extremă-dreapta Marine Le Pen în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, ce va avea loc la 7 mai.

În plus, Ferrand a mai spus că sistemele informatice ale echipei de campanie a lui Macron sunt ținta a 'sute sau chiar mii' de atacuri cibernetice provenite din Rusia.

El a făcut apel la guvernul francez să acționeze pentru a împiedica implicarea străină în campania electorală. "Vrem ca autoritățile la cel mai înalt nivel să acționeze pentru a garanta că nu există implicare străină în democrația noastră. Americanii au văzut acest lucru, însă a fost prea târziu", a subliniat Ferrand.

Agențiile de informații ale SUA au precizat într-un raport prezentat luna trecută că președintele rus Vladimir Putin a coordonat o campanie cibernetică pentru a spori șansele în alegerile din 2016 din SUA pentru republicanul Donald Trump, discreditând-o pe candidata democrată Hillary Clinton.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dumitru Buzatu, în CEX-ul PSD: „Coronavirusul nu există” / Către liderii social-democrați: „Oricum, sunteți toți…

2 Senatorul PSD Robert Cazanciuc: Primul furt nu se pune. Hoțul care aduce banii înapoi sa fie iertat

3 VIDEO Această formă de viață se numește Codruța Cerva, vedetă la Cocina TV și lider al trepanaților din Piață

4 DOCUMENTE Mugur Mihăescu „Garcea” a fost recrutat de Securitate pentru a-și turna colegii din familii de milit…

5 Medic chirurg din Cluj, director de spital: Deschideți toate serviciile medicale și testați toți pacienții, e …