Alegeri în Germania: CDU are nevoie de o înnoire, dar rămâne pregătit să guverneze (Laschet)

Alegeri în Germania: CDU are nevoie de o înnoire, dar rămâne pregătit să guverneze (Laschet)

Partidul conservator Uniunea Creştin Democrată (CDU), care a ajuns la cel mai scăzut nivel la alegerile legislative din Germania, are nevoie de înnoire, a recunoscut luni preşedintele său şi candidat la funcţia de cancelar, Armin Laschet, potrivit AFP.

Partidul cancelarului în exerciţiu Angela Merkel, situat pe poziţia a doua, după social-democraţi, este totuşi pregătit să înceapă negocieri cu liberalii din FDP şi cu Verzii în încercare de a forma viitorul guvern, a adăugat Laschet într-o conferinţă de presă.

Liderul conservatorilor a recunoscut că un rezultat de sub 30% nu este ambiţia CDU-CSU. El a evidenţiat în special rezultatele slabe obţinute în estul Germaniei.

CDU a fost forţa politică dominantă în fosta Germania de Est comunistă timp de trei decenii, de când fostul lider al partidului, Helmut Kohl, a promovat reunificarea în 1990 şi le-a promis votanţilor din această regiune mai săracă "peisaje înfloritoare", reaminteşte Reuters.

Popularitatea partidului în Est a continuat şi după ce Angela Merkel a deveni cancelar în 2005, însă a scăzut de când guvernul a deschis uşa pentru mai mult de un milion de refugiaţi în 2015, alimentând avansul partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

La finalul unei campanii marcate de gafe şi de erori de comunicare, Laschet a spus că îşi asumă partea sa de vină pentru acest eşec.

"Indiferent dacă la finalul acestui proces vom fi la guvernare sau în opoziţie, trebuie să aibă loc o înnoire a Uniunii. La toate nivelurile", a spus el.

Însă niciun partid, nici măcar SPD, nu a obţinut "un mandat clar pentru a guverna", a mai declarat Laschet.

În ciuda înfrângerii, liderul partidului cancelarului Angela Merkel a reclamat încă de duminică seara posibilitatea de a putea conduce o coaliţie de guvernare.

"Nimeni nu trebuie să acţioneze ca şi cum este singurul care poate decide formarea unui guvern. De aceea, sunt necesare discuţii cu posibili parteneri ai noştri", a mai spus luni Laschet, al cărui adversar, social-democratul Olaf Scholz, a revendicat de asemenea de duminică seară eticheta de "viitor cancelar".

"Un guvern condus de Uniune este cel mai bun lucru pentru ţara noastră. Ne simţim, de asemenea, obligaţi faţă de alegătorii săi", a declarat Armin Laschet.

Pentru prima dată după 1949, CDU-CSU, în scădere cu opt puncte procentuale faţă de 2017, a ajuns sub pragul de 30%, umbrind anunţata plecare a Angelei Merkel, care a eşuat, după 16 ani de putere, să îşi pregătească succesiunea.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...