Alegeri în Germania: "Jamaica", unica și inedita coaliție posibilă a lui Merkel (EFE)

Alegeri în Germania: "Jamaica", unica și inedita coaliție posibilă a lui Merkel (EFE)

Rezultatele alegerilor germane de duminică și anunțul social-democraților că vor merge în opoziție lasă doar o opțiune viabilă de coaliție: o inedită colaborare tripartită la nivel federal între conservatori, liberali și verzi, la fel de exotică precum numele său, "Jamaica", scrie agenția EFE.

Numele respectiv vine de la faptul că steagul Jamaicăi, o țară din Caraibe, are culorile negru, galben și verde, reprezentative în mod tradițional în cazul spectrului politic german pentru cele trei formațiuni amintite: negru, pentru blocul conservator al cancelarului Angela Merkel, galben, pentru liberalii din FDP, și verde, pentru ecologiști.

O astfel de coaliție guvernamentală ar întruni, conform ultimelor estimări, circa 52,6% din voturi și ar fi singura opțiune viabilă, dacă este eliminată definitiv varianta reeditării marii coaliții dintre social-democrați (SPD) și conservatori, care ar totaliza aproximativ 53,7% din sufragii.

Merkel, care în prealabil a respins orice cooperare atât cu stânga radicală, cât și cu extrema dreaptă, a recunoscut duminică seara pe canalul public ARD că există "matematic două opțiuni".

Ea a considerat că opțiunea SPD nu este total exclusă, în ciuda faptului că este respinsă de formă categorică de candidatul social-democrat, Martin Schulz.

"Germania are nevoie de un guvern stabil", s-a limitat să spună cancelarul, care a exclus de asemenea un guvern minoritar și a sfătuit celelalte formațiuni să lase să treacă mai multe ore înainte de a lua decizii.

Reprezentanta formațiunii Verzii, Katrin Goering-Eckardt, a pledat pentru a vedea "cu calm" cu cine se poate ajunge să se lucreze, însă a subliniat că partidul său este separat prin multe lucruri de FDP, precum temele legate de mediu și cele sociale.

Liderul FDP, Christian Lindner, a subliniat că partidul său este dispus să-și asume responsabilități, dar că nu trebuie să se alăture neapărat guvernului și a indicat că o coaliție "Jamaica" este problematică din cauza diferențelor de program.

"Nu ne vom lăsa presați să intrăm într-un guvern doar pentru că SPD, din rațiuni tactice, trece în opoziție", a declarat el.

Lindner a mai spus că o coaliție trebuie să se bazeze pe "conținut" și a semnalat că liberalii au "afinități, dar de asemenea diferențe" atât cu conservatorii, cât și cu verzii.

Majoritatea analiștilor și politologilor au fost de acord în timpul campaniei că o coaliție Jamaica — explorată până acum doar la nivel regional — va fi fi dificil de legat.

Unii experți au subliniat totuși că ar avea un important potențial de reînnoire.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Daniela Juncu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, muci l-a făcut! O dronă kamikaze Switchblade americană lovește un tanc rusesc cu militari pe el

2 VIDEO Șefa Russia Today: Cine studiază în Occident merge direct în iad / Dacă Rusia nu câștigă războiul se va termina rău pentru toată omenirea

3 „Am fost supusă abuzului sexual în țara mea. România m-a tratat ca un gunoi. Am ales să plec”

4 Cine era colonelul iranian Sayyad Khodaye, asasinat duminică în fața casei sale din Teheran

5 ULTIMA ORĂ Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore. Pionul Moscovei, acuzat de trădare de țară