ALEGERI ÎN ITALIA Antonio Tajani, candidatul lui Silvio Berlusconi pentru funcţia de premier

ALEGERI ÎN ITALIA Antonio Tajani, candidatul lui Silvio Berlusconi pentru funcţia de premier

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, pe care Silvio Berlusconi îşi exprimase speranţa că se va putea baza, s-a declarat joi seară candidat pentru a conduce guvernul italian în cazul victoriei coaliţiei de dreapta-extrema dreaptă la legislativele de duminică, relatează AFP.

"Îi mulţumesc lui Silvio Berlusconi pentru stima arătată. I-am exprimat în această seară disponibilitatea pentru a servi Italia. De acum, orice decizie suplimentară aparţine concetăţenilor noştri şi preşedintelui ţării", a scris Antonio Tajani pe Twitter.

La televiziune, Silvio Berlusconi a declarat că este "fericit" să anunţe "vestea bună": Antonio Tajani "şi-a arătat disponibilitatea pentru a conduce viitorul guvern de centru-dreapta".

Bătrânul mogul de presă, lider al partidului Forza Italia (FI, centru-dreapta) şi al coaliţiei cu Liga Nordului a lui Matteo Salvini (extremă-dreapta) şi cu Fratelli d'Italia (extremă-dreapta) - conduşi de Georgia Meloni -, nu poate ocupa o funcţie publică cu rang înalt înainte de 2019, din cauza unei condamnări în 2013 pentru fraudă fiscală.

El a lăsat să planeze mult timp îndoiala asupra candidatului său pentru postul de şef al guvernului, înainte de a afirma în această săptămână că l-a ales pe Antonio Tajani, dar că, deocamdată, nu a primit niciun răspuns din partea celui interesat.

Numele lui Antonio Tajani nu este însă acceptat în unanimitate în cadrul coaliţiei. Matteo Salvini are ambiţia ca Liga să ajungă în faţa FI la alegeri şi că ocupe el funcţia de premier, în timp ce Georgia Meloni a pledat constant pentru ca o femeie să obţină acest post.

Om de contact şi cu relaţii, având o eleganţă discretă şi o figură de patrician roman, Antonio Tajani, 64 de ani, este un aliat apropiat al lui Silvio Berlusconi încă din 1994, când omul de afaceri s-a lansat în politică.

El a fost purtătorul de cuvânt al fostului premier în 1994-1995 şi este membru al Parlamentului European de la acea dată. Antonio Tajani a ocupat, de asemenea, funcţia de comisar european pentru transport şi industrie.

Ultimele sondaje disponibile - publicarea lor este interzisă cu 15 zile înainte de vot - arată circa 37% din intenţiile de vot pentru coaliţia de dreapta-extrema dreaptă (din care 17% pentru FI şi 13% pentru Ligă), 28% pentru M5S (populişti) şi 27% pentru coaliţia de centru-stânga aflată la putere, dar cu încă milioane de indecişi.

Experţii sunt de părere că noul şi complexul sistem electoral italian impune un prag de 40% până la 45% pentru a obţine majoritatea absolută de locuri.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”