Alegeri în Italia: Silvio Berlusconi confirmă alianţa sa cu dreapta suveranistă

Alegeri în Italia: Silvio Berlusconi confirmă alianţa sa cu dreapta suveranistă

Fostul şef al guvernului italian Silvio Berlusconi a încheiat joi seara o alianţă cu dreapta suveranistă pentru alegerile din 4 martie, potrivit unui mesaj al său pe Twitter, relatează AFP.

''Tocmai am semnat împreună cu Matteo Salvini şi cu Giorgia Meloni programul electoral de centru-dreapta. Împreună vom câştiga !'', scrie magnatul media italiene, sub o fotografie în care apare alături de şeful Ligii Nordului, mişcare antiimigraţie apropiată Frontului Naţional din Franţa, şi de preşedinta micului partid de dreapta Fratelli d'Italia (FDI).

Conţinutul acestui program nu a fost divulgat, dar el prevede îndeosebi introducerea impozitului unic pe venit, de 23 %, şi abolirea reformei pensiilor, Legea Fornero, adoptată în 2011 şi care prevede o creştere a vârstei de pensionare.

Berlusconi, care a fost mai întâi sceptic în legătură cu această abolire, ce ar putea costa zeci de miliarde de euro, a aderat în cele din urmă la ea.

Acordul semnat joi nu a eliminat însă toate punctele de dezacord dintre Forza Italia, dreapta moderată şi europeană a lui Berlusconi, şi cea mai radicală şi suveranistă condusă de Liga Nordului şi Fratelli d'Italia.

Silvio Berlusconi (81 de ani) şi Matteo Salvini (44 de ani) au în continuare poziţii opuse în ce priveşte numirea unui premier în caz că ar câştiga alegerile. În timp ce Liga revendică postul de premier dacă depăşeşte ca număr de voturi Forza Italia pe 4 martie, Berlusconi îl vede în schimb pe Salvini în postul de ministru de interne, iar pentru cel de prim-ministru a afirmat că are un candidat, al cărui nume însă nu l-a divulgat.

Această coaliţie de centru-dreapta este pe primul loc în sondaje, fiind creditată cu aproape 35 % din intenţiile de vot. Cifra este totuşi insuficientă pentru a-i asigura o majoritate în parlament, potrivit estimărilor experţilor pornind de la legea electorală adoptată anul trecut, care combină scrutinul majoritar cu cel proporţional.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Tun de 400 de milioane de euro! / Cui au dat liberalii licențele pentru nămolul de la Techirghiol și sarea de la…

2 „Femeile care vor să facă sex să poarte la job un cerculeț verde pe rever” / Controversă provocată de George Bu…

3 Așa o fi?

4 Alcov politic / În sfârșit, tractoristul Stănescu a primit verde de la Cotroceni să depună moțiunea de cenzură

5 Scandal la Zona liberă Curtici-Arad! „Marmota” s-a dedulcit la „ciocolată”?