Alegeri în Republica Moldova: Apel la manifestație pentru organizarea unui nou scrutin prezidențial

Alegeri în Republica Moldova: Apel la manifestație pentru organizarea unui nou scrutin prezidențial

Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Cetățenii Republicii Moldova nemulțumiți de modul în care s-a desfășurat turul al doilea al alegerilor prezidențiale sunt chemați luni la un protest în Piața Marii Adunări Naționale, apel inițiat Asociația Obștească 'Onoare, Demnitate și Patrie' (ODIP).

Organizatorii protestului, anunțat pentru ora 13:00, susțin că al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale ar fi fost fraudat, astfel că cer organizarea unor noi alegeri, conform textului apelului postat pe rețeaua de socializare Facebook .

Inițiatorii le cer participanților să manifesteze pașnic, "fără arme, fără altercații cu poliția (...), fără distrugeri de clădiri".

Revendicarea pe care o are Asociația Obștească 'Onoare, Demnitate și Patrie', care promovează unirea Republicii Moldova cu România, este organizarea de noi alegeri prezidențiale, fără fraude.

Organizatorii susțin că vor depune petiții la ambasadele 'partenerilor strategici' ai Republicii Moldova — România, SUA și Germania — prin care cer să nu recunoască aceste alegeri.

"Pentru lezarea dreptului de a vota", protestatarii vor manifesta și în fața Curții Constituționale, unde vor cere invalidarea alegerilor, a declarat pentru Radio Europa Liberă liderul ODIP, Vlad Bilețchi.

El a făcut referire la cetățenii moldoveni din diaspora care n-au putut vota din cauza numărului insuficient de buletine de vot.

Pe de altă parte, o petiție prin care se cere organizarea de noi alegeri a fost inițiată pe internet, luni dimineață fiind semnată de peste 2.100 de persoane.

Socialistul prorus Igor Dodon a câștigat turul al doilea al alegerilor prezidențiale de duminică din Republica Moldova, cu 52,27% din voturi, învingând-o pe contracandidata proeuropeană Maia Sandu, votată de peste 47,73% dintre cei prezenți la urne, după procesarea a 99,9% din procesele verbale.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Se coace debarcarea? / Un înalt oficial de la Kremlin ar fi contactat spionajul occidental şi s-ar fi oferit să ajute la oprirea războiului d…

2 Fost şef al spionajului rusesc, reţinut în timp ce încerca să se alăture trupelor ruseşti din Herson

3 Probleme în paradis? Ce dezvăluiri face Vitali Klitschko

4 Foarte interesante amănunte!

5 O „dihanie” HIMARS a spulberat baza grupării teroriste „Wagner” din regiunea Luhansk