Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu i-a cerut lui Mihai Ghimpu să se retragă din cursă

Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu i-a cerut lui Mihai Ghimpu să se retragă din cursă

Maia Sandu - candidatul unic al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și Partidului Liberal Democrat (PLDM) la funcția de președinte - l-a îndemnat pe rivalul său liberal, Mihai Ghimpu, să se retragă din cursa electorală și să o susțină dacă nu dorește ca șef al statului să ajungă prorusul Igor Dodon, cotat cu prima șansă în sondaje, într-o dezbatere electorală, miercuri seara, la postul public de televiziune "Moldova 1', transmite IPN.

În replică, liberalul Dorin Chirtoacă, primar al Chișinăului, care l-a reprezentat pe Mihai Ghimpu la această dezbatere, a spus că este de acord, cu condiția ca ea să semneze pentru unire (cu România), potrivit Deschide.md.

"Doamna Maia Sandu, noi vă susținem, ne retragem din această cursă electorală în cazul în care semnăm aici pentru Unire și luptăm împreună pentru asta. Atunci fără nicio problemă ne retragem și vă susținem', i-a transmis Chirtoacă liderei PAS, care s-a axat în campanie cu precădere pe lupta împotriva "forțelor oligarhice", întruchipate de controversatul miliardar Vlad Plahotniuc, despre care presa susține că ar conduce din umbră administrația de la Chișinău.

La rândul său, Maia Sandu i-a replicat lui Chirtoacă că nu președintele este cel care trebuie să-și dorească unirea. "Unirea nu o face Maia Sandu și Dorin Chirtoacă. Poporul decide asupra acestei probleme, dacă credeți în democrație', a răspuns Sandu.

Chirtoacă a atacat-o și pe tema respingerii sprijinului din partea PD, după retragerea surpriză miercuri din campanie a lui Marian Lupu, cu numai patru zile înainte de alegeri. "Bine, admit că nu vă place conducerea PD, dar nu trebuie să loviți în toți de parcă deja aveți toate voturile asigurate. Să dea Dumnezeu să fie așa, vă spun sincer, dar ideea este să nu respingeți alegătorii. În timpul acesta, propaganda de la Moscova se întărește", a spus primarul de Chișinău, adăugând că de aceste neînțelegeri ar putea profita candidatul Partidului Socialist, Igor Dodon.

"Noi trebuie să fim împreună pentru că suntem de aceeași parte a baricadei. De aceste neînțelegeri profită Dodon. Dacă o să ne retragem, veți spune că nu aveți nevoie de voturile lui Ghimpu. Nu e bine să fiți așa arogantă în preajma alegerilor prezidențiale. Vă mai spun că altă cale decât Unirea nu există și o să ajungem la asta peste patru, opt ani', a conchis Dorin Chirtoacă.

Maia Sandu a declarat că nu are nevoie de sprijinul lui Plahotniuc: "Nu am nevoie de sprijinul corupților!'

Într-un comentariu despre decizia președintelui Partidului Democrat, Marian Lupu, privind retragerea sa din cursa prezidențială, Sandu a scris pe pagina sa de Facebook că nu are nevoie de sprijinul din partea echipei PD, iar retragerea lui Lupu înseamnă, de fapt, că liderul socialiștilor, Igor Dodon, este candidatul dorit de Vlad Plahotniuc, finanțatorul și "eminența cenușie" a PD. "Partidul Democrat a hotărât să-și spele imaginea prin a declara acest sprijin FALS pentru mine", a spus ea.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”