Alegeri în Republica Moldova: Procuratura Generală cere candidaţilor să nu implice instituţia în campania electorală

Alegeri în Republica Moldova: Procuratura Generală cere candidaţilor să nu implice instituţia în campania electorală

Procuratura Generală a Republicii Moldova a cerut joi candidaţilor în alegeri să nu implice această instituţie în campania desfăşurată în perspectiva alegerilor legislative din 11 iulie, delimitându-se de orice încercare de a fi atrasă în confruntări de natura politică, relatează portalul Deschide.md.

Apelul procuraturii intervine după ce liderii blocului electoral PCRM-PSRM, Igor Dodon, respectiv Vladimir Voronin, au acuzat Occidentul că se implică în campania electorală din Republica Moldova prin influenţarea Procuraturii Generale.

"Procuratura respinge ferm orice fel de insinuări cu privire la ingerinţele în activitatea instituţiei de către factori externi, astfel de declaraţii dăunând deopotrivă atât imaginii instituţionale, cât şi Republicii Moldova la nivel internaţional", se menţionează într-un comunicat al instituţiei dat publicităţii joi, ca reacţie la atacuri la adresa sa.

"Ambasadorii din UE îi consultă pe reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale, iar ambasadorul SUA, Dereck Hogan, se întâlneşte cu procurorul general. Eu nu am văzut ca ambasadorul rus, Oleg Vasneţov, să fi făcut un tur al instituţiilor de stat care se ocupă de organizarea alegerilor în plină campanie electorală. Asta se numeşte amestec", a spus Dodon în cadrul unei emisiuni televizate.

La rândul său, preşedintele comuniştilor moldoveni, Vladimir Voronin, a formulat acuzaţii la adresa lui Dereck Hogan, afirmând că acesta "se plimbă" pe la mai multe instituţii ale statului. El a mai spus că în cadrul instituţiilor statului moldovean ambasadorii îşi au oamenii lor care îi informează cu privire la tot ceea ce se întâmplă în interior.

"De la începutul acestui an, Procuratura Generală a fost gazda întrevederilor de lucru şi informare cu reprezentanţi ai mai multor misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova, printre care Oleg Vasneţov, ambasadorul Federaţiei Ruse, Kestutis Kudzmanas, ambasadorul Lituaniei, Derek J. Hogan, ambasadorul SUA la Chişinău", indică Procuratura Generală în acelaşi document.

Vizita şefului misiunii diplomatice americane a avut loc în contextul prezentării noului ataşat legal al FBI în România şi Republica Moldova, Monika Wasiewicz, "evenimentul fiind unul de curtoazie', precizează Procuratura Generală.

Procuratura Republicii Moldova subliniază totodată că "pledează pentru menţinerea şi aprofundarea dialogului în egală măsură cu toţi partenerii externi de dezvoltare pentru promovarea modernizării instituţiei şi impulsionarea acţiunilor de perspectivă în domeniul asigurării supremaţiei legii ca parte însemnată a cooperării interstatale, în beneficiul cetăţenilor". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...