Alegeri în Republica Moldova: Promo-LEX constată mai multe încălcări ale legislației electorale

Alegeri în Republica Moldova: Promo-LEX constată mai multe încălcări ale legislației electorale

Asociația Promo-LEX care monitorizează scrutinul prezidențial din Republica Moldova a constatat duminică mai multe încălcări ale legislației electorale, încălcări care au avut loc pe parcursul zilei, informează Radio Chișinău.

Se atestă tot mai multe cazuri de fotografiere a buletinelor de vot, aproximativ 30, dar și de transport organizat al alegătorilor, în special al celor din stânga Nistrului. Observatorii Promo-LEX au fotografiat anunțuri despre transportul gratuit, cu autocare, al celor din regiunea transnistreană.

De asemenea, au fost înregistrate cazuri de afișaj electoral, de agitație electorală și de recompense pentru alegători în preajma unor secții de vot. Câțiva alegători au fost intimidați, iar în două cazuri s-a atestat că votanții au introdus în urne două buletine de vot.

Au fost înregistrate cozi la mai multe secții de vot din străinătate, la Moscova, Dublin, București, Paris, Londra, Bologna, Mestre, Verona și Parma.

Potrivit șefului echipei de monitorizare, Pavel Postică, 85 de secții de votare s-au deschis cu întârziere de până la 15 minute, iar în 5 secții observatorilor Promo Lex li s-a îngrădit accesul.

Alte încălcări, potrivit lui Postică sunt prezența afișajului electoral din preajma a peste 60 de secții de votare din republică și nesigilarea urnelor electorale. De asemenea, la câteva secții de votare au fost depistate pe listele electorale persoane decedate, precum și persoane străine înregistrate pe adresele altor alegători.

Șeful Misiunii de observare a alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, Pavel Postică, a acuzat vineri, 11 noiembrie, și implicarea bisericii în competiția electorală pentru desemnarea noului șef al statului.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țoapa o să vomite venin! „Gură de aur” și Reghe, poze în tandrețuri!

2 FOTO O profesoară de 41 de ani însărcinată a fost arestată după ce s-a culcat cu un elev de 15 ani

3 De citit!

4 Furnizorii de gaze trimit notificări cu tarife noi exorbitante

5 Priviți ce panouri rutiere montează Poliția din Ungaria, exclusiv pentru șoferii români