Alegeri în Republica Moldova: Rezultate preliminare după procesarea a 99,44% din procesele verbale

Alegeri în Republica Moldova: Rezultate preliminare după procesarea a 99,44% din procesele verbale

Conform rezultatelor preliminare după procesarea a 99,44% din procesele verbale pentru alegerile legislative desfăşurate duminică în Republica Moldova, Partidul Socialiştilor (PSRM) a obţinut 31,22% din sufragii, urmat de blocul ACUM, cu 26,66%, Partidul Democrat (PDM) cu 23,73% din voturi şi Partidul Şor cu 8,35%, singurele formaţiuni care au trecut pragul electoral de 6%, transmite agenţia IPN, citată de Radio Chişinău.

Pentru prima dată în Republica Moldova, cei 101 deputaţi sunt aleşi în baza sistemului electoral mixt, o combinaţie între sistemul reprezentării proporţionale şi cel majoritar. Pentru 50 de deputaţi s-a votat, ca şi până acum, pe liste de partid. Ceilalţi 51 de deputaţi sunt aleşi în cadrul a 51 de circumscripţii uninominale, câte un deputat pentru fiecare circumscripţie.

Numărarea voturilor s-a încheiat în 46 de circumscripţii uninominale din ţară, PDM obţinând 16 mandate de deputat, la fel ca şi PSRM. Candidaţii blocului electoral ACUM au câştigat alegerile în zece circumscripţii uninominale, în timp ce partidul Şor a câştigat în două circumscripţii. Printre cei care au reuşit să învingă în circumscripţii se numără şi doi candidaţi independenţi: Alexandr Oleinic şi Ion Groza.

La alegeri au participat 1 453 013 de alegători, respectiv o rată de prezentă la urne de 49,22%.

Reprezentanţii principalelor formaţiuni politice de opoziţie din Republica Moldova, blocul electoral ACUM, au declarat că nu recunosc rezultatele alegerilor. "Aceste alegeri au fost furate ca niciodată, iar rezultatele nu reflectă voinţa oamenilor. Noi, blocul ACUM, nu recunoaştem alegerile drept libere şi corecte", a afirmat co-preşedintele blocului pro-european ACUM, Maia Sandu, care a subliniat că "regimul PDM-PSRM a vrut să anuleze total vocile democraţiei, din ţară, dar şi din afara ei".

La rândul său, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon , a anunţat că, imediat după validarea rezultatului alegerilor parlamentare, va demara discuţii cu liderii partidelor care au acces în legislativ, în vederea formării unei majorităţi parlamentare şi desemnării unui prim-ministru.

El a atras atenţia asupra faptului că, în cazul în care cele patru formaţiuni politice parlamentare nu vor ajunge la un consens în vederea creării majorităţii, va pleda "pentru dizolvarea cât mai rapidă a acestui parlament şi alegeri parlamentare anticipate".

Conform misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa ( OSCE ), care a monitorizat scrutinul, acesta s-a desfăşurat în general "fără mari incidente", într-un mod profesionist şi transparent, a existat o concurenţă reală şi drepturile fundamentale au fost respectate.

Cu toate acestea, au existat "acuzaţii" privind transportul de alegători cu autobuzele şi cumpărarea de voturi, a menţionat într-o conferinţă de presă coordonatorul special şi responsabilul misiunii de observare electorală a OSCE, Giorgi Tsereteli.

Existenţa unor acuzaţii similare a fost consemnată şi de Rebecca Harms, şefa delegaţiei de observatori a Parlamentului European. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale