Alegeri în Republica Moldova: Rusia îl acuză pe Vlad Plahotniuc de organizarea unei structuri infracţionale internaţionale; PDM respinge acuzaţiile

Alegeri în Republica Moldova: Rusia îl acuză pe Vlad Plahotniuc de organizarea unei structuri infracţionale internaţionale; PDM respinge acuzaţiile

Ministerul Afacerilor Interne de la Moscova a anunţat vineri că în urma cercetărilor preliminare efectuate în cadrul unui dosar penal s-a depistat că Vlad Plahotniuc şi Veaceslav Paton, cetăţeni ai Republicii Moldova care deţin şi cetăţenia rusă, ar fi implicaţi în operaţiuni valutare ilegale cu anvergură deosebit de mare, informează Radio Chişinău şi agenţii de presă ruse.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne rus, cetăţeni ai Federaţiei Ruse şi Republicii Moldova au creat o structură infracţională internaţională, cu scopul de a săvârşi operaţiuni valutare ilegale în proporţii deosebit de mari. "Organizatorii activităţii ilegale sunt Vlad Plahotniuc şi Veaceslav Platon, care deţin cetăţenia Federaţiei Ruse. În perioada 2013-2014, membrii structurii infracţionale au transferat, în baza unor documente false, mijloace valutare străine din conturile unor persoane juridice controlate de ei în cadrul băncilor 'Zapadnîi' şi 'Ruski Zemelnîi Bank' în conturile băncii 'Moldindconbank' şi altor organizaţii, sub pretextul vânzării de valută'', susţine Ministerul de Interne de la Moscova, care precizează că banii respectivi ajungeau în conturile unor companii străine, în baza unor decizii false ale judecătorilor din Republica Moldova emise în favoarea acestora.

Astfel, suma care ar fi fost scoasă ilegal din Rusia ar fi de peste 37 miliarde de ruble, aproape 500 milioane de euro.

Autorităţile ruse precizează, în acelaşi comunicat, că a fost arestat şi un cetăţean al Federaţiei Ruse, Aleksandr Korkin.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Republica Moldova (PDM), Vitalie Gămurari, a declarat pentru cotidianul Ziarul de Gardă că acuzaţiile aduse de Ministerul de Interne din Rusia la adresa lui Vlad Plahotniuc sunt calificate drept amestec abuziv în alegerile parlamentare din Republica Moldova.

Partidul Democrat, aflat în prezent la putere la Chişinău şi condus de Vlad Plahotniuc, considerat cel mai puternic om din republică, îşi dispută în sondaje locurile doi şi trei cu alianţa pro-europeană ACUM. Pe locul întâi în sondaje se clasează, la mare distanţă, Partidul Socialiştilor (PSRM) al lui Igor Dodon, care pledează pentru o apropiere de Rusia.

"În urmă cu un an, serviciile speciale ruse au întreprins alte acţiuni abuzive împotriva preşedintelui PDM, au încercat să-i limiteze deplasarea în afara ţării. Interpol a calificat toate acele acţiuni ca fiind hărţuire politică din partea Rusiei şi le-a respins. Din păcate, Rusia nu renunţă la războiul hibrid dus nu doar împotriva PDM, ci şi împotriva Republicii Moldova şi a cetăţenilor ei, iar această nouă acţiune este o intervenţie extrem de gravă în modul de desfăşurare a alegerilor din ţara noastră'', se subliniază în poziţia oficială a PDM, comunicată de Gămurari.

Totodată, PDM a anunţat că va sesiza instituţiile internaţionale şi observatorii în alegeri în legatură cu acest caz. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?