Alegeri în SUA: Distanța în sondaje se reduce între Clinton și Trump, democrații reproșându-i indirect aceasta directorului FBI

Alegeri în SUA: Distanța în sondaje se reduce între Clinton și Trump, democrații reproșându-i indirect aceasta directorului FBI

Distanța în sondaje între candidata democrată în alegerile prezidențiale din SUA, Hillary Clinton, și rivalul său republican Donald Trump s-a redus, în contextul anunțării de către directorul FBI a redeschiderii dosarului corespondenței electronice a fostului secretar de stat, relatează AFP.

Hillary Clinton, în continuare considerată favorită, a revenit duminică în Florida, stat-cheie în cursa pentru Casa Albă. Avansul ei a scăzut în media ultimelor sondaje, ajungând acum la +0,8%, potrivit Real Clear Politics. Un nou sondaj de opinie duminică îl indica chiar pe adversarul său republican Donald Trump învingător cu 46% din preferințele alegătorilor față de 42% pentru Clinton (New York Times Upshot/Siena College).

Avansul dnei Clinton se contractase ușor la nivel național, întrunind acum 44,9% din intențiile de vot față de 41,1% pentru Donald Trump, conform mediei sondajelor recente.

În acest context, tabăra Clinton a continua duminică să-l critice pe directorul FBI, James Comey, care crease stupoare vineri anunțând redeschiderea anchetei asupra e-mailurilor fostului secretar de stat.

Mii de e-mailuri au fost descoperite recent, potrivit presei americane, într-un calculator pe care îl împărțea una din colaboratoarele sale cele mai apropiate, Huma Abedin, cu soțul ei Anthony Weiner. Acesta din urmă, de care Huma Abedin s-a despărțit în august, face obiectul unei anchete pentru că trimisese SMS-uri cu caracter sexual unei adolescente de 15 ani și în cadrul anchetării acestor fapte au fost descoperite e-mailurile respective.

Comey nu a dat niciun detaliu în scrisoarea sa adresată responsabililor Congresului, care au făcut-o publică imediat. El subliniază acolo că este prea devreme pentru a ști dacă această descoperire va fi sau nu semnificativă.

"Este o acțiune fără precedent care se rupe de politica ministerelor Justiției, democrat și republican", a denunțat duminică președintele campaniei lui Hillary Clinton, John Podesta, afirmând că directorul FBI a "trecut peste sfatul înalților responsabili din Ministerul Justiției".

El a amintit că acest minister, căruia îi este subordonat FBI, avea ca tradiție "să nu interfereze cu alegerile, cu 11 zile înaintea acestora". "El ar fi putut începe prin a vedea aceste e-mailuri înainte de a comunica acest lucru în mijlocul unei campanii prezidențiale, atât de aproape de ziua votului",a insistat Podesta la CNN, considerând "nepotrivită" conduita lui Comey.

"Dl. Comey trebuie într-adevăr să vină să explice pentru ce a luat această măsură fără precedent când, spune el însuși, că aceste e-mailuri ar putea să nu fie importante", a declarat Podesta.

"Puținul conținut" al scrisorii (directorului FBI) a fost "imediat deformat", a adăugat de asemenea pe NBC directorul campaniei lui Hillary Clinton, Robby Mook, cerând — ca și fostul secretar de stat — ca "toate informațiile să fie dezvăluite".

Tema e-mailurilor a fost exploatată pe larg de tabăra candidatului republican. Donald Trump a denunțat sâmbătă "cel mai mare scandal politic de la Watergate" încoace.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Ce urmează? Liniște și o guvernare liberală

3 „Sacoșa cu 2,5 milioane de euro era pentru Elena Udrea”

4 Noua Eră / Articol halucinant în Scientific American: Cavalerii Jedi reprezintă „masculinitatea toxică”

5 Germania virează la stânga? / Berlinezii au votat pentru exproprierea marilor proprietari de locuințe