Alegeri în SUA: Procentul votului feminin pentru Donald Trump a depășit așteptările

Alegeri în SUA: Procentul votului feminin pentru Donald Trump a depășit așteptările

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a fost votat de mai multe femei decât se anticipa, în pofida afirmațiilor sale cu tentă misogină, a poziției controversate privind avortul și a acuzațiilor de hărțuire sexuală formulate la adresa lui, relatează joi AFP.

Toate aceste elemente au lăsat să se întrevadă înaintea scrutinului de marți că electoratul feminin va vota masiv cu Hillary Clinton. Însă conform unei estimări difuzate de postul CNN, 54% dintre femeile care au venit la urne au votat cu Hillary Clinton și 42% cu Donald Trump, procentul candidatului republican, deși mult sub cel al candidatei democrate, fiind peste așteptări.

Au fost contrazise astfel previziunile ce sugerau că Trump va deconta la urne numeroasele afirmații sexiste, precum și mai multe relatări despre hărțuiri sexuale apărute tocmai în timpul companiei electorale, cu exact o lună înaintea scrutinului presa publicând și o înregistrare video datată din anul 2005 în care el face afirmații obscene despre femei.

În opinia unor comentatori, deznodământul scrutinului arată că electoratul s-a focalizat mai degrabă pe probleme precum economia, imigrația și teama de atentate teroriste. 'Modul în care (Trump) a tratat femeile nu a eclipsat punctele importante pentru electoratul său: declasarea socială, impresia că este disprețuit de elitele din care și Hillary face parte', explică Diane Heith, profesoară de științe politice la Universitatea St. John din New York.

Însă alții sunt nedumeriți de procentul peste așteptări al votului feminin pentru candidatul republican. 'Peste jumătate dintre femeile albe au votat un bărbat care s-a lăudat într-o înregistrare video că a comis agresiuni sexuale, care a spus că va numi la Curtea Supremă un judecător care va revoca Roe v. Wade', decizia prin care s-a legalizat avortul, 'și care timp de 30 de ani a redus în public femeile la atributele lor sexuale', se arată într-un articol publicat de revista Slate, una dintre publicațiile foarte critice față de Trump. 'Aseară femeile albe și-au trădat semenele, țara și pe ele însele', conchide autoarea articolului, L.V. Anderson.

Însă Juliet Williams, profesoară de studii feministe la University of California, consideră că motivația acestui vot feminin nu a fost bine înțeleasă. 'Teza care s-a instalat foarte devreme în campanie, conform căreia votul în favoarea lui Trump este dat de bărbații albi și nemulțumiți, precum minerii din Virginia occidentală sau lucrătorii sectorului auto din Michigan', nu a avut în vedere faptul că și 'femeile albe nemulțumite au o influență electorală', notează ea.

Însă dincolo de afirmațiile misogine ale lui Trump și alte relatări despre el, o preocupare concretă este legată de poziția sa privind avortul. În timpul campaniei a sugerat instituirea unor sancțiuni împotriva femeilor care vor recurge la avort în eventualitatea interzicerii acestuia. Dar în urma polemicii pe care a stârnit-o, Trump și-a retras acest punct de vedere. Însă nu este clar care va fi abordarea vicepreședintelui său, Mike Pence, ale cărui opinii par a fi influențate semnificativ de religie și de un anumit conservatorism social.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”