Alegeri în SUA: Trump a câștigat primarele din statul Washington, apropiindu-se și mai mult de nominalizarea republicană

Alegeri în SUA: Trump a câștigat primarele din statul Washington, apropiindu-se și mai mult de nominalizarea republicană

Miliardarul Donald Trump a câștigat marți alegerile primare republicane în statul Washington, apropiindu-se de o majoritate necesară de delegați pentru a deveni candidatul oficial al Partidului Republican la prezidențialele din noiembrie, relatează AFP.

Posturile de televiziune NBC și CNN l-au declarat învingător marți seara. Potrivit rezultatelor parțiale provenind de la 67% din secții de votare, Donald Trump a câștigat 76% din voturi în acest stat din nord-vestul SUA, într-un scrutin prin corespondență, în contextul în care pe buletinele de vot au figurat de asemenea numele a trei dintre foștii săi rivali.

În paralel, incidente violente au avut loc la Albuquerque (New Mexico), în afara locului unde se desfășura reuniunea candidatului republican. Persoane mascate au fost filmate aruncând proiectile. Potrivit forțelor de ordine, pietre și sticle au fost aruncate în direcția scutierilor. Poliția a indicat pe Twitter că a procedat la rețineri mult mai târziu în interiorul reuniunii publice.

Astfel, de trei săptămâni Donald Trump nu are concurență și învestitura sa este ca și câștigată, dar primarele vor continua până în data de 7 iunie, fără miză mare, în puținele state care nu au votat încă.

Ted Cruz și John Kasich s-au retras din cursă după tipărirea buletinelor de vot în statul Washington, de aceea numele lor au figurat pe buletine. Fiecare a obținut aproximativ 10% din voturi. Un al treilea fost rival, Ben Carson, s-a retras în martie, dar nu a solicitat în mod oficial autorităților electorale locale eliminarea numelui său.

Statul Washington dispune de 44 de delegați. Înaintea zilei de marți, Donald Trump avea 1.189 de delegați dintr-un necesar de 1.237 pentru nominalizarea automată, potrivit estimărilor CNN. Miliardarul ar putea atinge această barieră la 7 iunie, când vor avea loc alegeri în California și în alte patru state.

În tabăra democrată, Hillary Clinton este cea care ar putea să câștige nominalizarea la primarele din 7 iunie, chiar dacă rivalul său Bernie Sanders își continuă în mod activ campania, adunând zeci de mii de susținători la mitingurile electorale, în special în California, în această săptămână.

Convenția de învestitură a republicanilor va avea loc la Cleveland (Ohio) din 18 până la 21 iulie. Democrații își vor desemna candidatul o săptămână mai târziu, în Philadelphia (Pennsylvania).

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…