Alegeri în SUA: Votul anticipat oferă primele indicii

Mai mult de 27 de milioane de americani au profitat de posibilitatea oferită alegătorilor de a-și plasa buletinele în urne înainte de 8 noiembrie, într-un vot anticipat care permite creionarea câtorva tendințe cu mai puțin de o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale, informează joi AFP.

Pentru democrata Hillary Clinton, care și-a văzut rivalul Donald Trump ajungând-o din urmă pe ultima linie dreaptă, cifrele aduc vești și bune, și proaste.

Alegătorii înregistrați ca democrați au fost mai numeroși decât cei republicani la a se mobiliza în unele state, însă participarea tinerilor și persoanelor de culoare, componentă esențială în victoria lui Barack Obama în 2008, nu este bună, potrivit experților.

La Chicago, al treilea oraș din SUA, oamenii au manifestat mare entuziasm pentru acest vot anticipat: participarea este pe cale să egaleze sau să o depășească pe cea din 2012, atunci când Obama, care și-a început cariera politică în acest oraș, a fost reales pentru Casa Albă.

Pentru numeroși alegători democrați, să apere bilanțul președintelui aflat la sfârșit de mandat este una dintre motivații, chiar dacă Hillary Clinton, la fel ca Donald Trump, bate recorduri de impopularitate. Cota lor este extrem de scăzută, cu 44% alegători favorabili pentru Hillary Clinton și 38% pentru Trump, potrivit Real Clear Politics.

Astfel, numeroși americani s-au pronunțat mai degrabă împotriva unuia dintre candidați, decât din convingere pentru cel căruia și-au dat votul.

Unele categorii demografice s-au mobilizat mai bine pentru votul anticipat: femeile, albii liberali și hispanicii. Pentru această din urmă categorie, aceasta 'ar putea reflecta eforturile campaniei Clinton la adresa acestei comunități și îngrijorarea hispanicilor cu privire la afirmațiile lui Trump asupra imigranților', explică Barry Burden, profesor de științe politice la Universitatea Wisconsin-Madison.

Circa 27,3 milioane de hispanici, cu patru milioane mai mult decât în 2012, sunt chemați să voteze în acest an, potrivit Pew Research Center.

Donald Trump va trebui, la rândul său, să apere teritoriile tradițional republicane, cum este Texas, unde mai mult de un sfert dintre alegători au votat deja, ceea ce reprezintă un record.

AGERPRES

Galerie foto și documenteTrimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Asta e de DNA! Citiți de unde vine bogăția Liei Savonea! Ea e cea care l-a salvat pe Vântu!

2 S-o salte procurorii, că n-are imunitate! Dăncilă, denunțată de Dragnea pentru fraudă cu bani europeni! Acest …

3 VIDEO Domeniul „Mama sunt eu” / Așa ne-a furat PSD, pe față, rânjind în batjocură!

4 HOPA! Gâdea, somat de Kovesi să achite în 15 zile daunele morale de 300.000 de lei! Nici celelalte harțabale …

5 Priviți, oameni buni! Da, Dăncilă este încălțată de o biată sclavă de pe plantațiile PSD! Vaca asta s-o crede …

recomandări

Te ia DNA: Ghita Sebastian, Teamnet, Hidrocanal

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul asta zboară printr-un munte într-o cascadorie la limită