Alegeri în Turcia: Candidatul de pe locul 3 îşi condiţionează sprijinul în turul doi, fără concesii pentru kurzi

Alegeri în Turcia: Candidatul de pe locul 3 îşi condiţionează sprijinul în turul doi, fără concesii pentru kurzi

Candidatul naţionalist la preşedinţia Turciei ieşit pe locul al treilea la scrutinul de duminică, a declarat că îl va susţine în turul al doilea pe principalul candidat al opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu, doar dacă acesta va accepta să nu ofere concesii partidului pro-kurd, a consemnat Reuters.

Sinan Ogan Foto Profimedia

Sinan Ogan a obţinut 5,2% din voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale desfăşurat duminică în Turcia, la care, după numărarea a peste 99% din buletine, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a obţinut 49,4% din voturi, faţă de 44,95% pentru principalul său adversar, social-democratul Kilicdaroglu, rezultat în urma căruia această ţară se îndreaptă, pentru prima dată în istoria sa, spre un al doilea tur al alegerilor, care va avea loc la 28 mai.

"Ne vom consulta cu baza noastră electorală pentru a lua o decizie privind al doilea tur de scrutin. Dar am arătat deja clar că lupta împotriva terorismului şi trimiterea înapoi a refugiaţilor sunt liniile noastre roşii", a subliniat Ogan într-un interviu acordat luni agenţiei Reuters, relatează Agerpres.

Alegătorii kurzi, care formează 15-20% din electorat, au un rol crucial în alegerile din Turcia. Partidul pro-kurd HDP nu face parte din principala alianţă de opoziţie, dar i se opune vehement lui Erdogan după o reprimare a membrilor săi în ultimii ani şi şi-a declarat sprijinul faţă de Kilicdaroglu în cursa prezidenţială.

Peste 98% din voturi au fost numărate

Turcii au votat duminică pentru alegerea președintelui și a membrilor Parlamentului, într-un scrutin tensionat în care, liderul din ultimii 20 de ani al țării, Recep Tayyip Erdogan, își vede amenințată poziția, potrivit ultimelor sondaje de opinie dinaintea votului, care-i oferă un ușor avantaj principalului lider al opoziției, Kemal Kilicdaroglu.

Deși erau programate inițial pentru luna iunie, alegerile generale și prezidențiale din Turcia au fost devansate pentru 14 mai, după ce țara care se confruntă cu o inflație uriașă a fost lovită în februarie de o serie de cutremure catastrofale, soldate cu peste 50.000 de morți și sute de mii de locuințe distruse, în orașe care au fost practic rase de la fața pământului.

reședintele Turciei va fi stabilit, cel mai probabil, într-un al doilea tur de scrutin după ce la alegerile de duminică, 14 mai, niciunul dintre candidați nu a depășit pragul de 50%.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…