Alegeri legislative în Slovacia: Victorie netă a partidului anti-corupţie de centru-dreapta OLaNO

Alegeri legislative în Slovacia: Victorie netă a partidului anti-corupţie de centru-dreapta OLaNO

Partidul de centru-dreapta anticorupţie OLaNO, aflat în opoziţie, a ieşit învingător la alegerile legislative de sâmbătă din Slovacia, cu 25% din voturi, devansându-i pe populiştii de la guvernare, conform rezultatelor aproape complete, informează AFP şi Reuters.

"Oamenii vor ca noi să curăţăm Slovacia. Ei vor să facem din Slovacia o ţară dreaptă, unde legile se aplică tuturor, indiferent dacă sunt bogaţi sau săraci", le-a spus jurnaliştilor, la Bratislava, liderul OLaNO, Igor Matovic.

Conform estimărilor, el ar urma să obţină o majoritate absolută, de 77 de mandate din 150.

Premierul în exerciţiu Peter Pellegrini a recunoscut înfrângerea partidului său, SMER-SD (18,4%, 39 de mandate).

"Felicitări câştigătorului", a spus Peter Pellegrini în faţa presei în noaptea de sâmbătă spre duminică, observând "marketingul bun" al lui Matovic, care i-a permis să ajungă la putere, chiar dacă "nu este suficient pentru a guverna".

El a evocat posibilitatea unei "coaliţii de reconciliere" cu OLaNO. "Să nu pui niciodată 'niciodată'", le-a răspuns el jurnaliştilor care l-au întrebat despre o astfel de perspectivă, precizând totuşi că această chestiune va trebuie ridicată de Matovic.

"Nici nu se pune problema. Nu negociem cu mafia", a răspuns scurt Matovic.

Scrutinul a fost marcat de dorinţa unei părţi a ţării de a încheia cu o epocă marcată de corupţie şi de uciderea jurnalistului Jan Kuciak, care a ancheta acest fenomen endemic.

Igor Matovic, fondatorul şi liderul OLaNO ('Oameni obişnuiţi şi personalităţi independente'), intenţionează să negocieze o eventuală coaliţie cu două partide, SME Rodina (dreapta populistă , 17 mandate) şi liberalii SaS (13 mandate) şi Pentru Popor (12 mandate).

El a spus că a avut deja o discuţie la telefon cu preşedinta liberală Zuzana Caputova şi a precizat că se va întâlni cu aceasta luni sau marţi, adăugând că ambii aşteaptă rezultatele definitive pentru a stabili cum se va merge mai departe.

Participarea la vot s-a apropiat de 65%, depăşind net nivelul din 2016 (59%), care fusese cel mai ridicat de după 2002.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…