Alegeri legislative în Slovacia: Victorie netă a partidului anti-corupţie de centru-dreapta OLaNO

Alegeri legislative în Slovacia: Victorie netă a partidului anti-corupţie de centru-dreapta OLaNO

Partidul de centru-dreapta anticorupţie OLaNO, aflat în opoziţie, a ieşit învingător la alegerile legislative de sâmbătă din Slovacia, cu 25% din voturi, devansându-i pe populiştii de la guvernare, conform rezultatelor aproape complete, informează AFP şi Reuters.

"Oamenii vor ca noi să curăţăm Slovacia. Ei vor să facem din Slovacia o ţară dreaptă, unde legile se aplică tuturor, indiferent dacă sunt bogaţi sau săraci", le-a spus jurnaliştilor, la Bratislava, liderul OLaNO, Igor Matovic.

Conform estimărilor, el ar urma să obţină o majoritate absolută, de 77 de mandate din 150.

Premierul în exerciţiu Peter Pellegrini a recunoscut înfrângerea partidului său, SMER-SD (18,4%, 39 de mandate).

"Felicitări câştigătorului", a spus Peter Pellegrini în faţa presei în noaptea de sâmbătă spre duminică, observând "marketingul bun" al lui Matovic, care i-a permis să ajungă la putere, chiar dacă "nu este suficient pentru a guverna".

El a evocat posibilitatea unei "coaliţii de reconciliere" cu OLaNO. "Să nu pui niciodată 'niciodată'", le-a răspuns el jurnaliştilor care l-au întrebat despre o astfel de perspectivă, precizând totuşi că această chestiune va trebuie ridicată de Matovic.

"Nici nu se pune problema. Nu negociem cu mafia", a răspuns scurt Matovic.

Scrutinul a fost marcat de dorinţa unei părţi a ţării de a încheia cu o epocă marcată de corupţie şi de uciderea jurnalistului Jan Kuciak, care a ancheta acest fenomen endemic.

Igor Matovic, fondatorul şi liderul OLaNO ('Oameni obişnuiţi şi personalităţi independente'), intenţionează să negocieze o eventuală coaliţie cu două partide, SME Rodina (dreapta populistă , 17 mandate) şi liberalii SaS (13 mandate) şi Pentru Popor (12 mandate).

El a spus că a avut deja o discuţie la telefon cu preşedinta liberală Zuzana Caputova şi a precizat că se va întâlni cu aceasta luni sau marţi, adăugând că ambii aşteaptă rezultatele definitive pentru a stabili cum se va merge mai departe.

Participarea la vot s-a apropiat de 65%, depăşind net nivelul din 2016 (59%), care fusese cel mai ridicat de după 2002.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Făbricuța de tutișoare a României / Azi, Dana Budeanu, de care a ajuns să râdă și Mândruță!

2 Faza anului în București: Milionar cu Ferrari de 450k luând curent de la un Uber

3 Sunt acri strugurii / Andra a plecat de la „Vocea României” după numai un sezon: „Mi s-a cerut să fiu rea”

4 Doi foști tablagii, sinecuriști PSD, eliminați de la vârful Romarm

5 Fabrica de javre a României / Azi Valentin Stan, antivaccinist