Alegeri locale la Berlin

Ultimul sondaj de opinie indică cel mai slab rezultat de după reunificarea Germaniei pentru coaliția cancelarului Angela Merkel la alegerile locale de duminică, de la Berlin, consemnează AFP. Berlinezii sunt chemați la urne pentru a alege parlamentul local, care la rândul său va desemna noul primar al metropolei cu 3,5 milioane de locuitori.

Un sondaj de opinie publicat vineri de televiziunea publică ZDF indica 23% pentru social-democrații actualului primar Michael Mueller, 18% pentru Uniunea Creștin-Democrată (CDU) care o susține pe Merkel, 15% pentru Verzi și 14% pentru AfD, Alianța pentru Germania, care participă pentru prima dată la acest scrutin. Coaliția actuală de guvernământ (CDU împreună cu Uniunea Creștin Socială din Bavaria, CSU) nu a obținut niciodată un rezultat atât de slab, de la dărâmarea zidului Berlinului în 1989.

Chiar dacă la Berlin conservatorii nu sunt, tradițional, prea puternici, un scor slab ar complica și mai mult situația cancelarului Angela Merkel, deja aflată în conflict cu aliații săi pe tema politicii privind imigrația, impusă începând din 2015. Alegerile generale din Germania sunt programate anul viitor, reamintește AFP.

Pe de altă parte, AfD, înființată de numai trei ani, are deja reprezentanți în nouă din cele 16 landuri germane, cu un discurs islamofob care atrage voturile celor îngrijorați de valul de refugiați. Germania a înregistrat de anul trecut un milion de cereri de azil.

Berlinul atât de cosmopolit, unde imigranții (în primul rând turci și ruși) formează 13,5% din populație, este chemat de politicienii moderați să se opună dreptei populiste. Primarul în exercițiu a folosit în campanie un afiș care îl prezintă alături de o femeie care poartă văl. El a comparat ascensiunea AfD cu cea a naziștilor din perioada interbelică și a cerut alegătorilor să evite repetarea istoriei. La rândul său, conservatorul Frank Henkel, ministru de interne al landului Berlin, a denunțat partidul "care tolerează rasiști la conducere". Chiar și clubul tehno Berghain, o legendă care contribuie mult la atractivitatea Berlinului, a făcut apel la oprirea prin vot a populismului. Angela Merkel, al cărei partid a fost umilit de AfD la alegerile din landul Mecklenburg-Pomerania de Vest pe 4 septembrie, a recunoscut însă că este greu de făcut față acestei tendințe.

Temele locale de campanie au fost mult diferite de cele naționale, transmite AFP. Primarul Mueller speră într-o alianță post-electorală cu Verzii și chiar cu stânga radicală, în locul celei actuale cu CDU. Alegătorii din capitală și-au pierdut mult din încrederea în cele două partide mari, CDU și SPD (social-democrat). AFP notează câteva puncte sensibile: prețurile pe piața imobiliară berlineză au crescut foarte mult; orașul are datorii mari; serviciile publice — transport în comun, învățământ, primirea refugiaților — sunt deficitare; iar construcția noului aeroport a ajuns de batjocura întregii Germanii, aflându-se în întârziere cu cinci ani, în timp ce bugetul a fost depășit cu miliarde de dolari din cauza unor erori majore de proiectare.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ / Guvernul PSD, RUȘINEA Europei, a încercat să ÎNȘELE Comisia Europeană și să deconteze din fonduri UE pr…

2 VIDEO / Asta e MAFIE! Augustin Zegrean, avertisment GRAV: CCR s-ar putea să nu valideze alegerile prezidențiale!…

3 Rareș Bogdan o calcă-n picioare pe „Proasta Pământului” după minciuna despre fabrica Volkswagen!

4 Dăncilă poate lua între 8 și 18 ani de pușcărie după denunțul lui Dragnea!

5 CULISE / Cine e baronul PSD care a ordonat anularea zborurilor TAROM în ziua moţiunii. DNA începe audierile

recomandări

Te ia DNA: Vasii Romeo

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

O româncă a călătorit prin toată lumea să facă poze cu femei frumoase din 37 de țări