Alegeri parlamentare Lituania: Principalul partid de opoziţie pare să fie câştigător

Alegeri parlamentare Lituania: Principalul partid de opoziţie pare să fie câştigător

Principalul partid de opoziţie din Lituania, Uniunea Patriei - Creştin-Democraţii Lituaniei, de centru-dreapta, pare să fi câştigat prima rundă a alegerilor de duminică, percepute ca un vot de încredere cu privire la modul în care premierul Saulius Skvernelis gestionează pandemia de COVID-19, transmite luni Reuters.

După numărarea a aproximativ 50% din voturi, partidul cu rădăcini în mişcarea de independenţă antisovietică din anii 1980 se situa în frunte cu 20.5%.

Uniunea Fermierilor şi a Verzilor (LVZS), o grupare agrară care conduce în coaliţia de guvernare a premierului Skvernelis, avea un scor interimar de 19.5%.

Nu sunt încă luate în calcul voturile exprimate în oraşe mai mari, principala bază electorală a Uniunii Patriei, unde Uniunea Fermierilor şi a Verzilor nu se bucură de popularitate.

"Este foarte probabil ca partidul să fie pe primul loc", a declarat pentru Reuters preşedintele Uniunii Patriei Gabrielius Landsbergis, la sediul partidului din centrul capitalei Vilnius.

Ramunas Karbauskis, liderul LVZS, pare pregătit să accepte o înfrângere:"Se pare că, după numărarea tuturor voturilor, vom fi pe locul al doilea".

Peste alte 12 formaţiuni politice mai participă în această cursă electorală. Se întrevăd astfel discuţii complicate în vederea formării unei coaliţii de guvernare, ceea ce va influenţa conţinutul politicii economice ulterioare.

În cadrul sistemului electoral hibrid aplicat în Lituania, jumătate din parlamentul alcătuit din 141 membri este ales prin vot proporţional, în scrutinul care a fost organizat duminică. Ceilalţi parlamentari sunt aleşi în circumscripţii electorale conform sistemului uninominal majoritar absolut, cu un sistem de vot în care sunt aleşi primii doi candidaţi în prima rundă, în a doua urmând să fie ales un singur învingător, scrutin programat pentru 25 octombrie.

Ca urmare a riscurilor de contaminare, oficialităţile electorale au solicitat alegătorilor să marcheze buletinele de vot cu propriile pixuri.

Lituania a raportat un bilanţ total de 8.899 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, un număr record de 205 de noi cazuri fiind înregistrat sâmbătă. Bilanţul total al deceselor este de 103. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă

2 Greu de digerat / S-a aflat cum l-au prins polițiștii pe jurnalistul Pro TV Marius Buga

3 Foarte interesante amănunte...

4 Ce coace Ungaria? / Președintele Iohannis, atacat într-un ziar de casă al lui Viktor Orban

5 Ăsta pare unealta Moscovei / Zsolt Németh revine cu o nouă ațâțare după convocarea la MAE a ambasadorului Ungariei