Alegeri prezidențiale în Franța: La urne, în America

Alegeri prezidențiale în Franța: La urne, în America

Exact 119.773 de alegători francezi sunt înscriși pe listele electorale în Statele Unite, a declarat ambasada Franței la Washington agenției France Presse. Ei au fost chemați la urne sâmbătă în primul tur al alegerilor prezidențiale din țara lor, cu 24 de ore înaintea compatrioților lor de acasă.

Decalajul are rolul de a-i proteja de influența rezultatelor din țară pe votanții de peste mări — din America de Nord, de Sud, Caraibe și Polinezia Franceză.

În Statele Unite sunt 69 de secții de votare franceze, unde s-au luat măsuri sporite de securitate. Ambasada Franței a precizat că s-a făcut apel în acest scop atât la firme private, cât și la forțele locale de poliție, care au fost informate despre faptul că au loc alegeri.

Consulatul francez din New York, unde se aștepta să voteze câteva sute de cetățeni, a fost evacuat pentru scurt timp sâmbătă după-amiază, din cauza unei alarme privind amplasarea unei bombe. Ulterior, totul a revenit la normal.

AFP notează câteva din opiniile celor care s-au prezentat la vot.

"Este datoria noastră cetățenească să continuăm aici", a afirmat un bărbat la ieșirea din ambasada franceză în SUA, transformată ad hoc în secție de votare. "Suntem în Statele Unite, am văzut ce înseamnă să nu votezi sau să votezi greșit. Deci n-am vrea să fie un Trump în Franța" — aluzie transparentă la candidata de extremă dreaptă, Marine Le Pen, observă AFP.

La Buenos Aires, ambasada franceză se află în palatul Ortiz Basualdo, iar secția de votare se află la primul etaj. În Argentina trăiesc aproximativ 15.000 de francezi. Unul dintre ei, medic pensionar în vârstă de 78 de ani, susține că s-a deplasat la vot "împotriva extremei drepte". Soția lui, mai tânără cu trei ani, spune că "vine multă lume la vot, cred că atentatele mobilizează". Ultimul atac de acest gen, revendicat de Statul Islamic, a avut loc joi seara pe bulevardul Champs Elysees din Paris.

Doi dintre cei care au făcut declarații AFP au remarcat "minciunile, josnicia, atacurile la persoană", respectiv "lipsa de transparență și etică" din timpul campaniei electorale.

Duminică, în primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța sunt 11 candidați. Primii doi, în ordinea numărului de voturi obținute, se vor confrunta în turul al doilea după două săptămâni.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Era ciufulit și nearanjat, m-a luat în brațe, mă mângâia și mă pupa” / Dezvăluirile fără perdea ale amantei lui Ludovic Orban

2 Cântărețul Mircea Rusu a fost încarcerat / El este autorul hitului „Omul bun și pomul copt”

3 Foarte interesant! / De ce a venit șeful KazMunaiGaz, patronul Rompetrol, în România

4 Citiți, oameni buni! / Ambasada SUA din Rusia a făcut public un scurt inventar al armelor și echipamentelor trimise de americani în URSS în timpul celui…

5 VIDEO Priviți ce face vietnamezul ăsta într-o fabrică din Cluj