Alegeri prezidențiale în Franța: Presa europeană salută calificarea lui Macron în turul al doilea

Presa europeană și-a exprimat satisfacția duminică seară pentru calificarea lui Emmanuel Macron în turul al doilea al prezidențialelor din Franța, unele jurnale estimând că prezența candidatei de extrema dreaptă Marine Le Pen la 7 mai reprezintă în continuare o amenințare, transmite AFP.

Marea Britanie

The Guardian (centru stânga) este de părere că Emmanuel Macron reprezintă "cea mai bună speranță a unei mari țări profund tulburate", dar consideră că "amenințarea pusă de extrema dreaptă nu s-a stins".

Financial Times vedea deja în turul al doilea de la 7 mai "încoronarea" lui Emmanuel Macron. Cotidianul mediilor de afaceri previne, totuși, că tânărul centrist (39 de ani) va fi forțat "să negocieze dur" pentru a-și pune în practică programul dacă va fi ales.

Germania

Cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung se arată, într-un articol intitulat "Franța deșirată", rezervat în legătură cu calificarea lui Emmanuel Macron: "Peste 40% dintre francezi au votat pentru candidați total la dreapta sau total la stânga. Victoria lui Macron este atât de strânsă, încât la cele două alegeri prezidențiale precedente (din 2007 și 2012) nu ar fi intrat în turul al doilea".

Pentru revista de centru stânga Der Spiegel, succesul candidatului centrist este "o palmă usturătoare pentru 'establishmentul' politic. Calificarea sa în turul al doilea a măturat, cel puțin provizoriu, instituții politice de lungă durată, gaulliștii-conservatori Republicanii și socialiștii la putere ai președintelui François Hollande".

Belgia

Într-un editorial publicat pe site-ul său, cotidianul Le Soir consideră că francezii "și-au făcut revoluția lor, măturând, 'ŕ  la Trump', partidele și oamenii politici tradiționali, de stânga și de dreapta, pentru a pune față în față două personalități din afara sistemului".

Elveția

Le Temps, reluând termenul de "nouă frontieră" utilizat de fostul președinte american John Fitzgerald Kennedy, speră în victoria lui Emmanuel Macron: "Acest tânăr președinte de nici 40 de ani poate da o nouă frontieră Franței și îmbunătăți soarta francezilor". Cotidianul atrage însă atenția că, "odată cu Frontul Național, la porțile puterii se află urmașii Franței colaboraționiste și ai Algeriei franceze".

Polonia

Gazeta Wyborcza (centru stânga) a salutat calificarea lui Emmanuel Macron: "Uniunea Europeană trebuie să supraviețuiască divorțului recent demarat cu Marea Britanie. Dar 'Frexit-ul', ieșirea Franței din Uniunea Europeană ar îngropa proiectul european. Este tocmai ce a anunțat Marine Le Pen, lidera Frontului Național".

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți și voi ce măcel pun la cale Firea și Cercel!

2 ULTIMA ORĂ / Documentul care-l înfundă pe Arafat / Sursă: Procurorii DNA trebuie să facă un singur lucru

3 Amănunte / Fotografia a fost făcută luni în biroul premierului / Surse spun că autorul ar fi Ionel Dancă, șeful Ca…

4 Așa o fi? Șeful Cancelariei premierului prins într-o afacere patronată de controversatul șef de la Resurse Min…

5 BREAKING / Președintele interimar al Senatului, pesedistul Cazanciuc, cere CCR să îl scape pe Tăriceanu de cel m…

recomandări

Te ia DNA: Dinu Pescariu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Privește cum o mașină e distrusă la fier vechi în câteva secunde