Alegeri primare în cadrul formațiunilor de dreapta în Franța: suspansul domină primul tur de scrutin

Alegeri primare în cadrul formațiunilor de dreapta în Franța: suspansul domină primul tur de scrutin

Cu cinci luni înaintea prezidențialelor, dreapta franceză desfășoară duminică primul tur al alegerilor primare la care participă umăr la umăr trei favoriți: fostul președinte Nicolas Sarkozy, care se prezintă drept candidat al poporului și doi foști prim-miniștri, moderatul Alain Juppé, și liberalul Francois Fillon, potrivit France Presse.

Cele circa 10.000 de birouri de vot s-au deschis la ora locală 08:00 (07:00 GMT) și se vor închide la 19:00 (18:00 GMT) în Franța continentală — peste mări și țări a început votarea sâmbătă pentru acest scrutin strâns, cu miză hotărâtoare.

Cu o stângă fărămițată, învingătorul acestor alegeri primare are șanse mari să câștige scrutinul prezidențial din 2017, devansând extrema dreaptă, potrivit sondajelor.

De luni de zile, primarul orașului Bordeaux (sud-vest), Alain Juppé, 71de ani, conduce în sondaje, mizând pe popularitatea în scădere a președintelui în exercițiu Francois Hollande, dar și pe cea a predecesorului său de dreapta Nicolas Sarkozy.

Pozând în adept al coeziunii, el a dus bătălia electorală pe o linie ponderată, refuzând să "cedeze fricii" sau să "ridice elitele împotriva poporului", în condițiile în care criza migrației și atentatele jihadiste alimentează discursul populist.

Nicolas Sarkozy, care speră să creeze un efect exploziv cu candidatura sa, și-a remobilizat "fanii", prezentându-se ca "apărător al majorității tăcute", cu un discurs de dreapta asupra autorității, imigrației și identității naționale.

Dar, ieșirile sale cu privire la "strămoșii galici" ai francezilor sau "tirania minorităților" i-au deturnat simpatizanții de dreapta mai moderați și l-au împiedicat să-și extindă baza electorală.

Trei dezbateri televizate între cei șapte candidați, șase bărbați și o femeie, au permis unui al treilea actor politic, Francois Fillon, discretul premier sub președinția lui Nicolas Sarkozy, să intervină în acest duel anunțat.

Acest iubitor de Formula 1, care vine cu un proiect foarte liberal în plan economic și conservator pe probleme sociale, a înregistrat o creștere rapidă în sondaje în ultimele zile.

Ultimul sondaj de opinie, publicat vineri seara la închiderea campaniei, îl dădea în frunte în primul tur al alegerilor primare cu 30% din intențiile de vot, față de 29%, cu cât erau cotați principalii săi rivali.

Potrivit tuturor comentatorilor, totul va depinde de nivelul de participare la acest prim tur al primarelor, primele alegeri primare în istoria dreptei franceze, estimându-se că ar putea participa de la două până la patru milioane de oameni.

În cazul în care militanții Republicanilor vor fi singurii care vor participa, avantajul va merge spre Nicolas Sarkozy.

În cazul în care simplii simpatizanți, mai apropiați dreptei moderate și centrului, vor veni în număr mare, atunci Alain Juppé va fi în avantaj. El ar putea conta chiar și pe voturile alegătorilor socialiști hotărâți să bareze calea lui Nicolas Sarkozy, al cărui discurs foarte marcat de dreapta și stilul său considerat "bling bling" suscită o respingere masivă din partea stângii.
"Cu cât vor fi mai mulți votanți, cu atât șansele mele de a câștiga sunt mai mari", recunoscuse luni Alain Juppé.

Pentru a participa la aceste primare, participanții trebuie să plătească câte doi euro partidului și să se semneze o chartă prin care se angajează să "împartășească valorile republicane ale dreptei și cele de centru".

În timp ce Franța se află sub stare de urgență de la atacurile din 13 noiembrie 2015, soldate cu 130 de morți la Paris și în suburbii, guvernul a prevăzut "toate măsurile necesare unei bune desfășurări" a scrutinului, începând cu patrulele în apropierea secțiilor de votare.

În interior, aproape 80.000 de voluntari vor fi veghea pentru a împiedica orice fel de fraudă. După înfrângerea suferită în 2012, dreapta se fragmentase din cauza suspiciunilor de fraudă în cursul alegerii șefului său.

Primele rezultate semnificative sunt așteptate în jurul orei 22:30 (21:30 GMT).

În Noua Caledonie, arhipelag francez din Oceania, în Oceanul Pacific, 48 de birouri au fost deschise. Participarea a fost între 5 și 7% în Noumea, principalul oraș, potrivit comisiei de organizare, dincolo de ceea ce se aștepta.

Odată cei doi finaliști vor fi cunoscuți, se va angaja procesul de raliere, toți candidații au promis să-și facă cunoscut favoritul pentru al doilea tur de scrutin, programat pentru duminica viitoare.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum arată sondajul pe baza căruia PSD şi PNL spun că discută comasarea alegerilor şi candidaturi pe liste comune

2 VIDEO Primul atac cu roi de drone al ucrainenilor a dat „daună totală” rușilor

3 Hărțile arată că asistăm la a doua invazie a Ucrainei! / Rusia a masat peste 260.000 de militari pentru a sparge frontul

4 Un articol care chiar merită citit...

5 Pieleanu îi crede cretini pe români și anunță că partidul Dianei Șoșoacă are 8%!!!