Alegeri SUA 2020 Ce arată rezultatele sondajelor finale, cu o zi înaintea scrutinului prezidențial: Trump sau Biden?

Alegeri SUA 2020 Ce arată rezultatele sondajelor finale, cu o zi înaintea scrutinului prezidențial: Trump sau Biden?

A mai rămas o zi până la alegerile din Statele Unite și au apărut sondajele finale pentru cursa prezidențială, scrie  Business Insider .

Real Clar Politics  a făcut o medie a mai multor sondaje realizate la nivel național, aceasta cotându-l pe candidatul democrat Joe Biden cu un avans stabil de 7,2% în fața președinteului republican Donald Trump. Biden este cotat cu 51,1% din opțiunile de vot iar Trump cu 43,9%.

Sondajul final realizat de  NBC/Wall Street Journal  îl arată pe Biden înaintea lui Trump la nivel național cu 52% versus 42%. Câteva date esențiale din sondajul NBC/WSJ:

  • Trump are o aprobare în ceea ce privește locurile de muncă de 45% în timp ce 52% din respondenți și-au exprimat nemulțumirea vizavi de modul în care președintele republican a gestionat acest domeniu
  • mai pe larg însă alegătorii susțin rezultatele economice ale administrației Trump cu 55% pro versus 41% contra, dar îi dau note mici în ceea ce privește gestionarea pandemiei de COVID-19: 40% o aprobă în timp ce 57% nu
  • Trump conduce în rândul alegătorilor albi cu o marjă relativ scăzută de 6 procente (51%-45%). În 2016 a câștigat acest grup demografic cu 20 de procente (57%-37%)
  • Biden e preferat de votanții afro-americani (87% intenționează să voteze cu candidatul democrat și doar 5% cu Trump), vârstnici (58%-35%), femei (57%-37%) și independenți (51-36%)
  • un sondaj  realizat de NBC/WSJ împreună cu televiziunea de limba spaniolă Telemundo arată că Biden este candidatul favorit al votanților hispanici/latino, acesta fiind preferat de 62% din acești alegători în comparație cu 29% care intenționează să voteze cu Trump

New York Times  a prezentat duminică sondajul său realizat împreună cu Siena College în ceea ce privește statele disputate („ swing states ”): Biden are un avans de 6 puncte în fața lui Trump în Arizona și Pennsylvania (49%-43%) și de 3% în Floridda (47%-44%).

În Wisconsin Joe Biden are un avans de 2 cifre (+11%).

Trump a câștigat toate cele patru state în 2016, cruciale în victoria sa asupra candidatei democrate Hillary Clinton.

Biden va încerca să reconstruiască „zidul albastru” de state care au votat pentru fiecare candidat democrat la alegerile prezidențiale din 1992 până în 2012 așadar Wisconsin și Pennsylvania sunt cruciale pentru fostul vicepreședinte.

Ce arată alte sondaje realizate la nivel de state pentru cei doi candidați?

  • Trump a câștigat Florida în 2016 cu un avans de 1,2% iar cursa de anul acesta pare la fel de strânsă. Sondajul final  ABC News/Washington Post , considerat unul dintre cele mai de încredere, arată echipa Trump/Pence în față cu 50% în timp ce Biden/Harris sunt cotați cu 48% din voturi.
  • Sondajul ABC/Washington Post arată că Biden este preferat de 51% din alegătorii statului Pennsylvania, comparativ cu 44% care merg pe mâna lui Trump. Însă în pofida avansului lui Biden, votanții din Pennsylvania îl preferă pe Trump în ceea ce privește gestionarea economiei cu 49% versus 43%.
  • Biden are un avans de șapte procente în Michigan (48-41%) în sondajul final  EPIC-MRA  realizat pentru Detroit Free Press.
  • Emerson College a publicat  3 sondaje  realizate în statele din Vestul Mijlociu al SUA (Midwest), Biden fiind în față în Michigan (52%-45%) și Ohio (49%-48%), în timp ce Trump are un avans în Iowa (47-46%).
  • Sondajul  Des Moines Register/Selzer & Co.  publicat sâmbătă noaptea arată însă că avansul lui Trump în Iowa ar fi de 7%. Firma Selzer & Co. este considerată de mult timp etalonul în ceea ce privește sondajele în Iowa însă altele arată o revenire a lui Biden în acest stat în ultimele săptămâni.
  • Emerson College a publicat de asemenea  două sondaje  care îl arată pe Biden ușor în față în Nevada (49%-47%) și Arizona (48%-46%).


Nevada a făcut parte mereu din calculul lui Biden pentru câștigarea Casei Albe însă acesta vrea să câștige și Arizona, un stat care n-a mai fost adjudecat de un candidat democrat pentru președinție din 1996.

Trump vrea de asemenea să păstreze cele 11 voturi ale electorilor din Arizona pentru a contrabalansa o posibilă înfrângere în Wisconsin, stat cu 10 voturi în  Colegiul electoral american .


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...