Alegerile locale din Georgia, câştigate de partidul puterii

Alegerile locale din Georgia, câştigate de partidul puterii

Alegerile locale din Republica Georgia, umbrite de o îndelungată criză politică, au fost câştigate de partidul puterii Visul Georgian, potrivit rezultatelor oficiale parţiale, informează dpa.

Astfel, Visul Georgian a obţinut 46,6% din voturi, după numărarea a aproape tuturor buletinelor de vot, a anunţat duminică Comisia Electorală.

Cel mai mare partid din opoziţie, Mişcarea Naţională Unită (MNU), fondată de fostul preşedinte Mihail Saakaşvili, a întrunit 30.7% din voturi.

Însă în multe localităţi va fi necesară organizarea unui al doilea tur.

Arestarea, vineri, a fostului preşedinte Saakaşvili, la revenirea lui în Georgia după opt ani de exil, a cauzat tensiuni cu Ucraina. Duminică, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a susţinut în mod constant readucerea concetăţenilor (în Ucraina). "Mihail Saakaşvili este cetăţean ucrainean, aceasta se aplică şi în cazul lui", a spus el, subliniind că toate instituţiile lucrează la acest caz.

În Ucraina, Mihail Saakaşvili ocupă funcţia de consilier prezidenţial.

Saakaşvili a fost arestat vineri în Georgia după ce politicianul de opoziţie s-a întors în ţara natală deşi risca să fie închis şi a chemat la proteste postelectorale de stradă în acest weekend.

Potrivit Ministerului de Interne al Georgiei, Saakaşvili este anchetat pentru trecerea ilegală a frontierei.

Preşedintele georgian Irakli Garibaşvili a promis că ţara sa va răspunde tuturor întrebărilor formulate de alte state. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria