Alegerile pentru Parlamentul European au intrat în a doua zi, după ce joi socialiştii au câştigat în Olanda

Alegerile pentru Parlamentul European au intrat în a doua zi, după ce joi socialiştii au câştigat în Olanda

Alegătorii din Irlanda şi Republica Cehă s-au prezentat vineri la secţiile de vot pentru scrutinul europarlamentar, după ce joi au făcut acelaşi lucru cei din Regatul Unit şi Olanda, în aceasta din urmă ieşind câştigător, cu 18,4% din voturi conform sondajelor la ieşirea de la urne, Partidul Laburist (PvdA), din care face parte candidatul socialiştilor europeni la preşedinţia Comisiei Europene, Frans Timmermans, notează dpa.

Principalul contracandidat al lui Timmermans pentru şefia viitorului executiv al UE este reprezentantul Partidului Popular European (PPE), germanul Manfred Weber, care a fost în ultimii cinci ani liderul grupului politic al PPE din Parlamentul European.

Şeful eurodeputaţilor socialişti, germanul Udo Bullmann, şi-a exprimat încrederea în Frans Timmermans, în pofida estimărilor mai degrabă pesimiste ale sondajelor de opinie înaintea scrutinului european.

''În contextul general european, lucrurile arată foarte bine pentru noi. În parlament (PE) nu este vorba pur şi simplu despre a găsi o majoritate la limită, ci despre capacitatea de a forma alianţe care să ne susţină politicile. Sunt sigur că vom găsi o alianţă care să-l susţină pe Frans Timmermans ca preşedinte al Comisiei'', a spus Udo Bullmann.

Sondajele de opinie arată că partidele populiste de extremă dreapta vor obţine rezultate bune, ceea ce ar putea afecta luarea deciziilor la nivelul UE în următorii cinci ani.

În Irlanda, este de aşteptat ca alegerile să pună la încercare guvernul minoritar de centru-dreapta condus de Fine Gael, partidul premierului Leo Varadkar.

Irlanda organizează, de asemenea, şi un referendum privind reducerea de la cinci la doi a numărului de ani în care membrii unui cuplu trebuie să trăiască separaţi înainte de a li se acorda divorţul. Este de aşteptat ca referendumul să fie votat cu o largă majoritate, o dovadă a cât de mult s-a schimbat Irlanda după introducerea legii divorţului în 1995.

În plus, locuitorii din oraşele irlandeze Cork şi Limerick trebuie să răspundă şi dacă doresc să aibă primari aleşi prin vot direct.

Secţiile de vot din Irlanda se închid la ora locală 22:00 (21:00 GMT), în timp ce alegătorii din Cehia îşi pot exprima şi sâmbătă dreptul de a vota. Tot sâmbătă votează alegătorii din Slovacia, Letonia şi Malta, iar duminică cei din celelalte 21 de state membre ale UE.

Prezenţa la vot a scăzut constant după primele alegeri pentru Parlamentul European, desfăşurate în 1979, ajungând la 42,6% la scrutinul din 2014. În cazul Republicii Cehe, în urmă cu cinci ani s-au prezentat la alegerile europene doar 18% dintre cetăţenii cu drept de vot, în timp ce Irlanda s-a plasat la polul opus, cu o prezenţă de 52%. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...