Alegerile prezidenţiale anticipate din Turkmenistan, câştigate de fiul actualului preşedinte

Alegerile prezidenţiale anticipate din Turkmenistan, câştigate de fiul actualului preşedinte

Serdar Berdîmuhamedov, fiul autoritarului şi excentricului preşedinte turkmen Kurbangulî Berdîmuhamedov, a câştigat alegerile prezidenţiale anticipate şi îi va succeda tatălui său la conducerea acestei foste republici sovietice din Asia Centrală, potrivit rezultatelor anunţate marţi, informează AFP şi Reuters.

În vârstă de 40 de ani, Serdar Berdîmuhamedov a câştigat scrutinul din 12 martie cu 73% din voturi, a precizat Comisia Electorală Centrală a Turkmenistanului, considerată una dintre cele mai închise ţări ale lumii.

Nu există o opoziţie politică puternică în această ţară bogată în gaz, cu circa 6 milioane de locuitori şi care se învecinează cu Iranul şi cu Afganistanul în sud.

Alte opt persoane au candidat în aceste alegeri, unii dintre ei funcţionari publici necunoscuţi publicului larg. Potrivit Constituţiei turkmene, preşedintele este ales pentru un mandat de şapte ani.

Serdar Berdîmuhamedov este supranumit de mass-media locală drept "fiul naţiunii", în timp ce tatăl său de 64 de ani - care intenţionează să rămână la putere ca preşedinte al Camerei Superioare a Parlamentului - este cunoscut ca "Arkadag" sau Protectorul.

Celebru pentru apariţiile sale pe bicicletă, călare sau la sală, în jurul lui Kurbangulî Berdîmuhamedov s-a construit un adevărat cult al personalităţii.

Cunoscut în străinătate pentru apariţiile sale inedite la televizor, precum cea în care compune rap patriotic împreună cu nepotul său, luna trecută Gurbangulî Berdimuhamedov şi-a anunţat brusc retragerea în favoarea "generaţiei tinere".

Televiziunea de stat din această fostă republică sovietică a asigurat că alegerile care au avut loc sâmbăta trecută demonstrează "ireversibilitatea procesului de democratizare a societăţii moderne turkmene". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria