Alegerile primare democrate în SUA: Sanders și Clinton, la "cvasiegalitate"

Alegerile primare democrate în SUA: Sanders și Clinton, la "cvasiegalitate"

Bernie Sanders a afirmat luni seara că este la "cvasiegalitate" cu rivala sa Hillary Clinton în alegerile primare democrate din statul american Iowa în vederea învestirii la alegerile prezidențiale, potrivit AFP.

Luni la miezul nopții, fosta șefă a Departamentului de Stat al SUA obținuse 49,8% din voturile democraților, față de 49,6% pentru Bernie Sanders , conform numărării sufragiilor în 94 % din circumscripții.

"Noi nu aveam organizație politică, nici bani, nici nume, nu eram cunoscuți. Și în această seara, când rezultatele definitive nu sunt încă cunoscute s-ar spune că suntem la cvasiegalitate", cu dna Clinton, a lansat senatorul de Vermont, care se declară socialist și promite o "revoluție politică".

El a afirmat că a câștigat jumătate din delegați în Iowa, care vor fi trimiși la convenția partidului democrat pentru a-l alege pe candidatul la prezidențiale.

"Locuitorii din Iowa au trimis un mesaj foarte profund establishment-ului politic, establishment-ului economic și establishment-ului canalelor media", a declarat el.

Sanders a susținut în fața partizanilor săi sloganul democratic "o persoană — un vot. Nu miliardari care cumpără alegeri."

Hillary Clinton, considerată favorită pe plan național, a evitat să-și clameze victoria, declarându-se doar "entuziastă la ideea dezbaterii cu senatorul Sanders în cea mai buna manieră de a duce lupta pentru America".

"Noi trebuie să fim uniți, viziunea și candidații republicani ne-ar diviza", a declarat ea în fața susținătorilor proprii. "Să câștigăm acum învestitura", a lansat ea.

De partea republicană, foarte conservatorul senator de Texas, Ted Cruz, a câștigat alegerea primară în fața favoritului sondajelor Donald Trump , care l-a devansat cu foarte puține voturi pe Marco Rubio, potrivit rezultatelor încă provizorii.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”