AlegeriLocale2020/ Expert Forum: Participarea femeilor rămâne redusă; creştere cu 1,5% faţă de 2016

AlegeriLocale2020/ Expert Forum: Participarea femeilor rămâne redusă; creştere cu 1,5% faţă de 2016

Participarea femeilor la alegerile locale din 27 septembrie rămâne redusă, procentul celor ce candidează crescând cu doar 1,5% faţă de iunie 2016, de la 21,4% la 22,9%, relevă un raport al Expert Forum, dat joi publicităţii.
 

Sursa foto: (c)  expertforum.ro


Expert Forum acuză instituţiile care gestionează procesul electoral de "dezinteres" şi "lipsă de transparenţă", pentru că în informaţiile publicate nu se regăsesc data naşterii şi genul candidaţilor, detalii care în urmă cu 4 ani existau.
 

"Aceştia sunt indicatori importanţi pentru a vedea dacă un candidat are vârsta minimă de 23 de ani şi poate participa în aceste alegeri; ori dacă partidele politice respectă reglementările şi bunele practici privind reprezentarea ambelor sexe pe listele electorale. Mai mult, aceste numere ar trebui adunate şi publicate conform documentelor internaţionale la care România a aderat. În anul 2016, doar 21,38% au fost femei. Acum, în 2020, cum spuneam, asemenea informaţie oficială lipseşte. EFOR a proiectat deci un set de algoritmi şi a analizat astfel lista celor 256.038 candidaţi înscrişi pentru funcţii judeţene sau locale, ca să putem afla câţi dintre ei sunt femei", explică Expert Forum.
 

Sursa foto: (c)  expertforum.ro


Potrivit organizaţiei, se înregistrează diferenţe "destul de însemnate" privind distribuţia teritorială pe judeţe a candidaţilor femei şi nu se observă vreo corelaţie cu nivelul de dezvoltare sau regiunea istorică. "Judeţe din diverse colţuri ale ţării, cu forţă economică şi grade diferite de modernizare socială, se pot găsi atât în top, cât şi în coada listei. În cinci judeţe procentul candidaţilor femei a scăzut faţă de 2016, dar variaţiile sunt foarte mici", indică sursa citată.
 

Sursa foto: (c)  expertforum.ro


"Situaţia cea mai disproporţionată se întâlneşte la funcţia de primar, unde sub 10% sunt candidaţi femei. Poziţia de preşedinte de Consiliu judeţean are un procent similar. Cu alte cuvinte, funcţiile alese direct şi care dau legitimitate şi putere executivă reală rămân în continuare cele mai inaccesibile femeilor. Pe nivele administrative şi tipuri de UAT, proporţia cea mai mare de candidaţi femei este în municipii (32,3%), ceea ce era cumva de aşteptat, iar cea mai mică la nivelul comunelor rurale. Cele mai multe femei pe listele electorale pentru Consiliul local se regăsesc la Sectoarele 1, 2, 3 şi 6 din Bucureşti, precum şi în Constanţa, Galaţi, Iaşi şi Braşov", se arată în concluziile analizei Expert Forum.

Pe listele pentru Consiliile locale aproape 50% dintre femei sunt pe locuri eligibile (peste locul 8) şi la Consiliile judeţene doar 21%, "ceea ce confirmă observaţia potrivit căreia cu cât importanţa funcţiei e mai mare, cu atât şansa ca ea să fie ocupată de o femeie e mai mică".
 

Sursa foto: (c)  expertforum.ro


"Analiza distribuţiei pe partide arată că formaţiunile cele mai mari, cu cei mai mulţi candidaţi cu şanse reale în cursă, adică PNL şi PSD, au procentele cele mai mici de femei pe liste: sub 20%. Partidele nou-venite în viaţa politică, USR şi PLUS, sunt în pluton, oscilând în jurul mediei de 25%. Între candidaţii independenţi, puţin peste 10% sunt femei", mai arată analiza Expert Forum.

Conform organizaţiei, legislaţia electorală rămâne "destul de vagă" cu privire la obligativitatea partidelor de a asigura reprezentarea echitabilă a ambelor sexe pe listele electorale, dar şi cu privire la sancţiuni. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...