AlegeriSUA: Donald Trump promite votanţilor afro-americani să transforme Juneteenth în sărbătoare federală

AlegeriSUA: Donald Trump promite votanţilor afro-americani să transforme Juneteenth în sărbătoare federală

Preşedintele Donald Trump a făcut o serie de promisiuni la un miting de campanie organizat vineri în Atlanta în încercarea de a-i atrage pe alegătorii afro-americani, printre care cea vizând declararea Juneteenth (sărbătoarea din 19 iunie, denumită şi Ziua Libertăţii când se celebrează emanciparea sclavilor) ca sărbătoare federală, transmite Reuters.

Candidatul republican Donald Trump, care a făcut aceste promisiuni cu mai puţin de 40 de zile înaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie, s-a angajat, de asemenea, să desemneze două mişcări drept organizaţii teroriste: organizaţia rasistă ce susţine superioritatea rasei albe Ku Klux Klan şi Antifa, mişcarea politică antifascistă de extremă stângă ce cuprinde mai multe grupări. De asemenea, el a promis că va creşte accesul la capital în comunităţile de culoare, va crea mai multe locuri de muncă, va sprijini afacerile afro-americanilor şi va extinde orizontul de oportunităţi pentru aceştia.

Preşedintele Trump a declarat la mitingul din Atlanta, oraş cu o populaţie majoritar de culoare şi cel mai important din statul Georgia, că "va pune mereu americanii pe primul loc şi asta include foarte, foarte important, americanii negri". Statul Georgia ar putea să joace un rol important în scrutinul prezidenţial din 3 noiembrie, notează Reuters.

Discursul preşedintelui şi o fişă informativă furnizată de echipa de campania a candidatului republican la preşedinţie nu au explicat modul în care vor fi duse la îndeplinire aceste promisiuni. Doar Congresul american are prerogativele ce îi permit să declare o sărbătoare federală, dar Trump ar putea contribui prin introducerea unei măsuri care să fie adoptate de congresmeni.

Apelurile de a transforma ziua de 19 iunie într-o sărbătoare federală s-au înmulţit în această vară, pe măsură ce protestele Black Lives Matter s-au extins în SUA şi multe organizaţii au dat liber angajaţilor în ziua respectivă.

Sărbătoarea din 19 iunie, recunoscută deja de 47 de state şi de districtul Columbia, marchează ziua în care soldaţii Uniunii au ajuns la Galveston, statul Texas, şi au anunţat abolirea sclaviei.

Peste 85% din alegătorii negri susţin Partidul Democrat sau au simpatii faţă de acesta, potrivit Centrului de cercetare Pew. Cu toate acestea, Donald Trump a declarat mulţimii adunate în Atlanta că Joe Biden, candidatul democrat la preşedinţie, "nu cunoaşte negrii americani ca mine". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...