AlegeriSUA/Trump sugerează ca alegătorii din Carolina de Nord să voteze de două ori ca să fie siguri: prin poştă şi în persoană

AlegeriSUA/Trump sugerează ca alegătorii din Carolina de Nord să voteze de două ori ca să fie siguri: prin poştă şi în persoană

Preşedintele SUA, Donald Trump, a sugerat miercuri că alegătorii din statul Carolina de Nord ar trebui să voteze de două ori în alegerile din noiembrie, o dată în persoană şi o dată prin corespondenţă, pentru a se asigura că votul lor a fost luat în calcul, informează joi Reuters.

"Deci, lăsaţi-i să-l trimită (votul prin poştă) şi lăsaţi-i să meargă la vot", a spus Donald Trump într-un interviu pentru WECT-TV în Wilmington, Carolina de Nord, când a fost întrebat despre securitatea voturilor prin corespondenţă. "Şi dacă sistemul este atât de bun precum susţin ei, este evident că ei nu vor putea vota în persoană", a subliniat Trump.

A vota mai mult decât o dată în alegeri este ilegal, notează Reuters.

Activişti şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu afirmaţiile lui Donald Trump, declarând că ce a sugerat el constituie o încălcare a legii şi îndemnând populaţia să nu dea ascultare sugestiei lui.

"Să votezi de două ori este ilegal. Nu-l ascultaţi pe preşedinte", a subliniat pe Twitter Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile.

Procurorul general al SUA, William Barr, a afirmat miercuri că voturile prin corespondenţă pentru alegerile din 3 noiembrie ar putea fi vulnerabile în faţa fraudării, afirmaţie ce a rezonat cu argumentul folosit de Trump pentru a denunţa utilizarea votului prin poştă.

Trump a afirmat înainte de aceasta că metoda de votare prin corespondenţă este susceptibilă la fraudări pe scară largă, chiar dacă experţi asigură că fraudarea votului de orice fel este extrem de rară în SUA.

A vota prin corespondenţă nu este ceva nou în SUA: aproape unul din patru alegători şi-a exprimat votul în alegerile prezidenţiale din 2016 în acest mod.

Un număr record de voturi prin poştă este aşteptat în alegerile din 3 noiembrie, date fiind îngrijorările cu privire la votarea în persoană în timpul pandemiei de coronavirus.

Donald Trump i-a acuzat pe democraţi că încearcă să fure alegerile forţând utilizarea votului prin corespondenţă. Echipa de campanie a lui Trump a dat recent în judecată state precum New Jersey şi Nevada pentru extinderea accesului la votul prin poştă.

Democraţii susţin că Trump şi colegii republicani încearcă să suprime votul prin corespondenţă pentru a ajuta tabăra lor. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...