Aleksandr Lukaşenko recunoaşte că forţele belaruse au ajutat migranţii să treacă graniţa în Polonia (interviu exclusiv pentru BBC)

Aleksandr Lukaşenko recunoaşte că forţele belaruse au ajutat migranţii să treacă graniţa în Polonia (interviu exclusiv pentru BBC)

Liderul autoritar al Belarusului a declarat pentru BBC că este „absolut posibil” ca forţele belaruse să fi ajutat migranţii să treacă graniţa în Polonia, însă a negat că aceştia ar fi fost invitaţi în Belarus.

Într-un interviu exclusiv, la palatul prezidenţial din Minsk, el i-a spus corespondentului BBC, Steve Rosenberg: „Cred că este absolut posibil. Suntem slavi. Avem suflet. Soldaţii noştri ştiu că migranţii se îndreaptă către Germania.” „Poate că cineva i-a ajutat. Nici măcar nu voi verifica acest lucru”, a spus Lukaşenko. Totuşi, el a negat că ar fi invitat mii de migranţi în Belarus, pentru a cauza o criză la graniţă. „Le-am spus că eu nu voi aresta migranţi la graniţă, nu îi voi ţine la graniţă, iar dacă ei vor continua să vină de acum înainte, eu tot nu îi voi opri, pentru că ei nu vin în ţara mea, ei merg către ale voastre. Asta vreau să spun. Însă eu nu i-am invitat aici. Şi, să fiu sincer, nu vreau ca ei să treacă prin Belarus.”

Aleksandr Lukaşenko se află la putere în Belarus din 1994, însă realegerea sa în funcţie a fost discreditată la scară largă de Occident şi nu a fost recunoscută de Uniunea Europeană. UE îl acuză de orchestrarea crizei de la frontiera cu Polonia, Lituania şi Letonia, din ultimele luni, ca ripostă faţă de sancţiunile impuse Belarusului de blocul comunitar pentru represaliile violente împotriva opozanţilor ce au luat parte la protestele în masă împotriva alegerilor din august 2020.

Mii de protestatari şi activişti ai opoziţiei au fost arestaţi, iar liderul de opoziţie Svetlana Tihanovskaia a fost nevoită să plece din ţară, după ce a revendicat victoria în alegeri. Echipa acesteia a criticat BBC pentru realizarea interviului de vineri, despre care afirmă că „a dat cuvântul unui dictator”. Cel puţin 2.000 de migranţi – majoritatea din Orientul Mijlociu – au fost blocaţi în tabere din apropierea graniţelor Belarusului cu Polonia, până când au fost mutaţi, în această săptămână, la un depozit din apropiere.

Aproximativ 5.000 de migranţi se află încă în Belarus, după ce joi câteva sute s-au întors în nordul Irakului, cu un zbor de repatriere. Oficialii UE îl acuză pe liderul belarus de „o abordare inumană, în stil gangster” faţă de evenimentele de la graniţă, oferind migranţilor promisiunea falsă a unui acces facil în Polonia şi având scopul final de a destabiliza UE./mbrotacel/gpodea

www.bbc.com – 19 noiembrie

Sursa: rador.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…