ALERTĂ! Codul Penal a fost adoptat! România, sub talpa infractorilor!

ALERTĂ! Codul Penal a fost adoptat! România, sub talpa infractorilor!

Modificările aduse de PSD și ALDE la Codul penal au fost adoptate la limită miercuri de Camera Deputaților, forul decizional. S-au înregistrat 167 voturi ”pentru” (PSD, ALDE), 97 de voturi ”împotrivă” (PNL, USR, PMP) și 19 ”abțineri (UDMR). Numărul minim necesar pentru adoptarea actului normativ era de 165, iar PSD și ALDE au avut doar 159 de deputați prezenți.

PNL și USR au anunțat că vor ataca actul normativ la Curtea Constituțională.

Cel mai important articol modificat de coaliția aflată la guvernare a fost cel care vizează abuzul în serviciu, infracțiunea pentru care Liviu Dragnea a fost condamnat pe 21 iunie, în primă instanță, la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare.

Abuzul în serviciu a fost dezincriminat parțial printr-un amendament al PSD, care la rândul lui a preluat aproape în totalitate o propunere venită de la Ministerul Justiției. Noua formulare a abuzului în serviciu stabilește că infracțiunea este doar atunci când un funcționar public fură pentru el sau pentru familie, nu și dacă face acest lucru pentru terți, scade limitele pedepselor și, implicit, a termenului de prescripție, elimină pedeapsa complementară de interzicere a dreptului de a ocupa o funcție publică, iar fapta trebuie comisă în timpul orelor de program pentru a fi considerată infracțiune. Mai mult, articolul privind  abuzul în serviciu ”nu se aplică în cazul elaborării, emiterii și aprobării actelor adoptate de Parlament sau Guvern”.

13.53: Tomac anunță că deputatul PMP Mocanu, care a votat proiectul, va fi exclus din partid.

Update 13:50 Raluca Turcan (PNL): Adevăratul program de guvernare, acesta a fost: Codul penal. Dezincriminarea abuzului în serviciu reprezintă un atac direct la statul de drept, la profilul european al țării, la Constituția României

Update 13:48 Dan Barna: De azi, România nu mai e un stat de drept

Update 13:46 Codul penal a fost adoptat cu 167 de voturi ”pentru”, cu doar 2 voturi peste minimul necesar.

Șase parlamentari din coaliția de guvernare PSD-ALDE sunt absenți de la ședința de azi a Camerei Deputaților înaintea votului crucial pe modificarea Codului Penal programat la ora 13.00. Codul Penal conține prevederi care l-ar ajuta pe Liviu Dragnea, dar și pe alți zeci de politicieni, să scape de dosarele penale, relatează  G4Media.ro .

Liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, a declarat că astăzi lipsesc 6 deputați PSD, iar surse parlamentare au declarat pentru  G4Media.ro că și de la ALDE lipsesc 3 deputați.

Update 13:34 Cătălin Drulă (USR) solicită evacuarea din sala de plen a lui Marian Neacșu, secretarul general al PSD. Replica lui Florin Iordache: Treceți în bancă!

Update 13.26 Tudor Benga (USR): Dacă această oroare de Cod penal va trece cu votul minorităților, va veni vremea când cetățenii vă vor spune să nu vă mânjiți mâinile. Varujan Pambuccian (liderul minorităților): ”Niciodată, dar niciodată să nu mai amenințați grupul ăsta. Ceea ce ați făcut m-ar putea determina pe mine, care am votat împotriva Codului penal, să votez în favoare”.

Update 13:13 A început sesiunea de vot final. Sunt 228 de deputați prezenți. PSD și ALDE au cu 6 parlamentari mai puțin decât ar avea nevoie pentru adoptarea Codului penal. Ședința este condusă de Florin Iordache. Proiectul de modificare a Codului penal este la punctul 14, ultimul, pe lista de vot final

Pentru adoptarea actului normativ este nevoie de 165 de voturi, iar PSD-ALDE au împreună abia 168 de deputați. Dacă îi scădem pe cei 9 absenți, rezultă că PSD și ALDE au împreună 159 de deputați prezenți la vot azi, cu 6 mai puțin decât minimul necesar. Or, având în vedere că UDMR a anunțat public că se va abține de la vot, coaliția de guvernare trebuie să facă rost urgent de aceste voturi de la alte partide sau de la minoritățile naționale altele decât cea maghiară (17 deputați în total). Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităților, a declarat pentru G4Media.ro că votul deputaților acestui grup va fi liber.

Codul penal a fost adoptat pe articole în viteză de plenul Camerei Deputaților, într-o ședință care a început puțin după ora 10:00. Camera este for decizional, după ce Senatul a adoptat ieri, în calitate de primă Cameră sesizată, actul normativ.

Dacă nu va întruni numărul minim de voturi pentru adoptare – 165 – Codul penal se consideră respins și nu va mai putea fi dezbătut în această sesiune parlamentară.

Ce prevede Regulamentul Camerei Deputaților:

Art. 132 Proiectele de legi şi propunerile legislative respinse de Camera Deputaţilor în calitate de Cameră decizională nu pot fi readuse în discuţia acesteia în cursul aceleiaşi sesiuni, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 104.
Art. 129 (2) Legile organice şi hotărârile privind Regulamentul Camerei Deputaţilor se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor.

Numărul total al deputaților este 329. Majoritatea pentru legi organice este 165.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...