ALERTĂ! HOȚIE de 9 miliarde pregătită de PSD pentru Fondul suveran de investiții al lui Dragnea! E strigător la cer, oameni buni!

ALERTĂ! HOȚIE de 9 miliarde pregătită de PSD pentru Fondul suveran de investiții al lui Dragnea! E strigător la cer, oameni buni!

Alertă! 9 miliarde de lei pregătiți de PSD pentru Fondul suveran de investiții al lui Dragnea într-o totală lipsă de transparență. Fondul scapă de supravegherea BNR și a societății civile, dezvăluie G4Media.ro . Camera Deputaților a votat astăzi în calitate de cameră decizională proiectul de lege pentru înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), un mamut care va gestiona discreționar acțiunile deținute de stat la cele mai perfomante companii românești. Proiectul a intrat la vot cu modificări substanțiale operate marți pe repede înainte în Comisia pentru politică economică din Camera Deputaților.

UPDATE 2 Amendamentul privind suplimentarea listei cu societățile care vor face parte din fond a fost adoptat/ Vor fi 33 de societăți în loc de 23 câte au fost aprobate de Senat
UPDATE 1 Amendamentul care prevede aport în numerar de 9 miliarde lei a fost adoptat

Iată cele mai importante modificări față de forma votată deja de Senat, modificări apărute în ultima zi dinaintea votului:

– Capitalul social al FSDI subscris integral crește de la 1,85 miliarde de lei la 9 miliarde de lei. O sumă uriașă pentru România, care nu e clar cum va fi folosită. La constituire, statul va vărsa în conturile acestei companii 200 de milioane de lei, urmând ca restul până la 5 miliarde de lei să fie vărsați în următorii 5 ani.

– Numărul companiilor ale căror acțiuni vor face parte din capitalul social al Fondului s-a mărit cu 10, ajungând la 33. Printre ele se numără ”bijuteriile” economiei, companii extrem de profitabile, care vor putea fi privatizate de FSDI fără un control real pe procesul de privatizare: Hidroelectrica, pachetul de acțiuni de la OMV Petrom, Antibiotice Iași, Oil Terminal, Nuclearelectrica, CE Oltenia, CFR SA, Poșta Română. (vezi în link lista completă).

– Dispare filtrul de control al performanței FSDI. Astfel, versiunea legii care se votează azi în Parlament elimină comitetul consultativ care avea rolul unui cenzor al Fondului. Este eliminat articolul din versiunea votată de Senat în 18 aprilie și care statua ”că Indicatorii de performanţă pe termen mediu şi lung se elaborează de către Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de reprezentant al statului ca acţionar unic al FSDI, prin consultarea cu un comitet consultativ şi se aprobă de către Guvern, împreună cu strategia investiţională. Comitetul consultativ prevăzut la alin. include 3 reprezentanţi ai Guvernului şi câte un reprezentant al Băncii Naţionale a României, al Autorităţii de Supraveghere Financiară, mediului academic, industriei financiar-bancare, Parlamentului şi societăţii civile. Comitetul se constituie prin ordin al ministrului finanţelor publice”.

Vezi aici forma votată de Senat în 18 aprilie:

Vezi aici amendamentele care intră azi în Parlament:


FSDI este o inițiativă extrem de controversată a lui Liviu Dragnea. Cele mai mari probleme ale legii sunt:

– lipsa de transparență în privința înstrăinării/privatizării acțiunilor la companiile cu capital de stat
– politizarea numirii administratorilor FSDI

Important: Legea privind înființarea FSDI este votată în absența unui aviz al Eurostat, după cum scrie HotNews.ro. Avizul era esențial pentru a vedea impactul FSDI asupra deficitului bugetar.


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucrainenii l-au aruncat în aer pe Krikulenko, fost deputat de Donețk, cu clubul său de noapte cu tot

2 E oficial! Gata, i-au izolat! 20.000 de soldați ruși sunt înconjurați la Herson! Ar putea fi cel mai mare măcel de după cel de-al Doilea Război Mondia…

3 Soldați ruși „eliberați de viață” după ce rezistența ucraineană le-a livrat plăcinte cu otravă de șobolani

4 ULTIMA ORĂ „Tot comandamentul armatei ruse s-a retras din Herson, s-a mutat pe malul stâng al râului Nipru”

5 Cecenii lui Ramzan Kadîrov, așa-numiții „kadîroviți”, ar fi primit ordin să tragă în soldații ruși ce refuzau să fie carne de tun în prima linie a fro…