ALERTĂ! Președintele a promulgat legea care-i face pe judecătorii pro-PSD din CSM călăii Justiției!

ALERTĂ! Președintele a promulgat legea care-i face pe judecătorii pro-PSD din CSM călăii Justiției!

Președintele a promulgat legea care-i face pe judecătorii pro-PSD din CSM călăii Justiției!  Legea va intra în vigoare în 3 zile de la promulgare şi publicarea în Monitorul oficial. Este cea de-a doua lege a Justiţiei modificată de coaliţia PSD-ALDE care va intra în vigoare. Secţia pentru judecători a CSM va numi conducerea Înaltei Curţi. Până acum, numirea şefilor ICCJ era un atribut al şefului statului. Secţia pentru judecători va avea un rol cheie privind cariera tuturor judecătorilor. Acesta era un atribut al plenului CSM.

Iohannis va rămâne doar cu semnarea decretelor de numire în funcţie a tinerilor judecători şi a decretelor privind eliberarea din funcţie a judecătorilor (prin demisie, pensionare, condamnare definitivă).

Numirea şefului Secţiei a I-a din DNA se va face de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiţiei, iar preşedintele României este sărit din schemă.

Comunicatul administrației prezidențiale:

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat joi, 4 octombrie a.c., decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Încă de la demararea, în urmă cu mai bine de un an, a procedurilor de modificare a celor trei legi fundamentale ale justiției, Președintele Klaus Iohannis a uzat, în mod repetat, de prerogativele sale constituționale de a solicita Parlamentului României reexaminarea acestora și de a sesiza Curtea Constituțională a României.

În plus, atât Președintele României, cât și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei s-au adresat Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept, Comisia de la Veneția. Opinia preliminară emisă de acest organism european, care se va regăsi în documentul final din luna octombrie, precizează că modificările legislative au un impact negativ asupra sistemului judiciar din România și asupra independenței judecătorilor și procurorilor.

Modificările aduse cadrului legal existent în domeniul justiției reprezintă un regres pentru democrația din România. Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, este pus sub semnul întrebării angajamentul României privind respectarea valorilor fundamentale ale Uniunii, precum statul de drept şi separația puterilor în stat, pericol semnalat de către Comisia Europeană și GRECO.

Președintele României reiterează că nu susține modificările aduse acestei legi, la fel ca în cazul Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, respectiv al Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Președintele Klaus Iohannis solicită reluarea parcursului legislativ în Parlament pentru punerea celor trei legi din domeniul justiției în acord cu toate recomandările Comisiei de la Veneția, înainte ca modificările adoptate să producă efecte negative ireversibile ori greu de reparat în privința bunei funcționări a justiției şi a calității actului de justiție. Totodată, Președintele României atenționează că opinia Comisiei de la Veneția nu poate fi folosită ca un pretext pentru viitoare intervenții legislative care nu au nicio legătură cu întărirea statului de drept, ci cu legiferarea unor prevederi care urmăresc rezolvarea problemelor penale ale unor politicieni.”

Gruparea pro-PSD din Secţia pentru judecători a CSM devine REGINA magistraților!
comisarul.ro miercuri, 03 octombrie 2018, 19:18     
 
*** Primul efect: gruparea pro-PSD din Secţia pentru judecători a CSM va numi conducerea Înaltei Curţi şi va gestiona cariera tuturor judecătorilor
 
 Legea va intra în vigoare în 3 zile de la promulgare şi publicarea în Monitorul oficial. Este cea de-a doua lege a Justiţiei modificată de coaliţia PSD-ALDE care va intra în vigoare.

Care sunt principalele modificări ale legii 317/2004 privind CSM. Secţia pentru judecători a CSM va numi conducerea Înaltei Curţi. Până acum, numirea şefilor ICCJ era un atribut al şefului statului. Secţia pentru judecători va avea un rol cheie privind cariera tuturor judecătorilor. Acesta era un atribut al plenului CSM. Iohannis va rămâne doar cu semnarea decretelor de numire în funcţie a tinerilor judecători şi a decretelor privind eliberarea din funcţie a judecătorilor (prin demisie, pensionare, condamnare definitivă). Astfel, potrivit articolului 40 din legea modificată, “secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii are următoarele atribuţii referitoare la cariera judecătorilor:

a) dispune delegarea şi detaşarea judecătorilor, în condiţiile legii.

b) numeşte şi revocă din funcţie preşedintele, vicepreşedintii si preşedintii de secţii ai Înaltei Curşi de Casaţie şi Justiţie.

c) propune preşedintelui României numirea în funcţie şi eliberarea din funcţie a judecătorilor (…)

g) analizează contestaţiile împotriva calificativelor acordate de comisiile de evaluare anuală a activităţii profesionale a judecătorilor, constituite în condiţiile legii.

h) dispune promovarea judecătorilor.

i) numeşte în funcţii de conducere judecătorii, în condiţiile legii şi ale regulamentului.

j) aprobă transferul judecătorilor.

k) dispune suspendarea din funcţie a judecătorilor.

l) convoacă adunările generale ale judecătorilro, în condiţiile legii (…)”.

Secţia pentru judecători a CSM este dominată de gruparea pro-PSD Savonea, formată din 5 dintre cei 9 judecători ai secţiei: Simona Marcu (actualul preşedinte al CSM), Gabriela Baltag (o obişnuită a platourilor tv ale Antenei 3), Evelina Oprina, Nioleta Ţânţ şi Lia Savonea (fostă preşedinte a Curţii de apel Bucureşti şi soţia avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet cu ex-senatorul PSD Cătălin Voicu, condamnat definitv la câte 7 ani de detenţie efectivă în două dosare de corupţie).

Pe 2 octombrie, Secţia de judecători a CSM a avut o reacţie agresivă la adresa ambasadorului SUA Hans Klemm, care a acuzat politizarea Inspecţiei judiciare (IJ).

Mai trebuie precizat că mandatul de 3 ani la conducerea Instanţei Supreme al judecătoarei Cristina Tarcea expiră în septembrie 2019. Tarcea mai are dreptul la un nou mandat de 3 ani, însă va fi la mâna Secţiei pentru judecători a CSM. Recent, Cristina Tarcea a fost aspru criticată de liderul PSD Liviu Dragnea.

Şefa ICCJ este şi şefa structurii de securitate a Instanţei Supreme, conduce aşadar judecătorii ICCJ care dau mandate de siguranţă naţională (MSN) la cererea SRI, prin procurorul general.

Şeful statului rămâne şi fără prerogativa de numire a şefilor de secţii din marile parchete, deosebit de importanţi. Aceştia vor fi numiţi de Secţia pentru procurori a CSM la propunerea ministrului Justiţiei. Preşedintele României rămâne cu prerogativa de numire a şefilor marilor parchete, însă şi acest atribut este limitat prin cea de-a treia lege a Justiţiei, Statutul magistraţilor. Astfel, şeful statului poate respinge doar o dată, motivat, propunerea ministrului Justiţiei de numire a şefilor marillor pacrhete. De exemplu, după ce va promulga şi Statutul magistraţilor, dacă Iohannis o respinge pe procuroarea Adina Florea la şefia DNA, preşedintele nu va mai avea niciun cuvânt de spus în faţa lui Tudorel Toader la cea de-a doua propunerea acestuia. Potrivit articolului 40, alineatul 2 din legea 317/2004 modificată, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii are următoarele atribuţii referitoare la cariera procurorilor:

a) la propunerea ministrului Justiţiei, inainteaza presedintelui Romaniei propunerea pentru numirea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctului si adjunctului acestuia, procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorului sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestuia;

b) avizeaza propunerea ministrului Justitiei de numire si revocare a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie, a adjunctilor acestora, a procurorului sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si a adjunctilor acestuia;

c) numeste si revoca procurorii sefi de sectii ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directiei Nationale Anticoruptie si Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Recent, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declanşat procedura de selecţie pentru numirea unor şefi de secţie din DNA, printre care şeful Secţiei a I-a de combatere a corupţiei, condusă acum de interimarul George Popovici şi în trecut, pe vremea lui Daniel Morar, de Lucian Papici (procurorul din dosarul Referendumul în care Liviu Dragnea a fost condamnat la 2 ani cu suspendare). Tudorel nu a propus pe nimeni până acum. După ce Iohannis promulgă legea CSM, numirea şefului Secţiei a I-a din DNA se va face de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiţiei, iar preşedintele României este sărit din schemă.

O altă modificare a legii CSM priveşte modul în care sunt revocaţi membrii CSM. Astfel, un membru CSM poate fi revocat dacă îi este retrasă încrederea de majoritatea judecătorilor sau procurorilor. Dacă coroborăm cu noua prevedere potrivit căreia Secţia pentru judecători convoacă adunările generale, putem observa că gruparea majoritară din Secţia pentru judecători poate declanşa procedurile de revocare a celorlalţi membri minoritari precum Bogdan Mateescu, Adrea Chiş, Mihai Bălan sau Mariana Ghena. Potrivit articolului 55 al legii modificate, “revocarea din funcţia de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii se poate dispune oricând în timpul mandatului, în următoarele cazuri:

a) persoana în cauză nu mai îndeplineşte condiţiile legale pentru a fi membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii;

b) persoanei în cauză i-a fost aplicată o sanctiune disciplinara din cele prevazute de lege pentru judecatori si procurori, iar masura a ramas definitiva;

c) persoanei in cauza ii este retrasa increderea de catre majoritatea judecatorilor sau procurorilor, dupa caz, care functioneaza efectiv la instantele sau parchetele pe care aceasta le reprezinta.

Alte prevederi ale legii CSM modificate privesc modul în care se fac numirile la conducerea Inspecţiei Judiciare. Potrivit noilor reglementări, din comisia de concurs sunt eliminaţi reprezentanţii Parchetului General şi ICCJ şi rămân doar judecătorii membri CSM care au activat cel puţin o zi la o curte de apel, precum judecătoarele CSM Lia Savonea, Simona Marcu şi Nicoleta Ţânţ. Acum, şefii IJ Lucian Netejoru şi Gheorghe Stan, zis Geani, sunt interimari, în baza unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului.

Cele trei legi ale Justiţie modificate de Coaliţia PSD-ALDE, care au stârnit proteste de amploare. Pe 20 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat prima lege a Justiţiei modificată, cea privind organizarea judiciară. Acum, liderul PSD Liviu Dragnea încearcă să se folosească de această nouă lege ca să modifice componenţa Completului de 5 judecători care îi va da sentinţa finală în dosarul angajărilor fictive.

Cea de-a treia lege a Justiţiei, de modificare a legii 303/2004 privind Statutului magistraţilor, a trecut şi ea de ultimul filtru constituţional pe 25 septembrie şi va trebui promulgată de preşedinte, cel mai probabil, săptămâna viitoare. Statutul magistraţilor relaxează condiţiile de vechime privind pensionarea ceea ce va duce la un val de pensionări din sistemul de Justiţie. Golirea instanţelor a speriat chiar şi Guvernul Dăncilă care a anunţat deja pe surse că ar putea da o ordonanţă de urgenţă de prorogare (amânare) a reglementărilor privind pensionarea magistraţilor.



Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”