ALERTĂ! TVR promovează Rusia prin trei documentare „SUSȚINUTE” de Ambasada Rusiei, Ministerul rus al Culturii și Lukoil!

​TVR difuzeaza in decembrie, pe canalul international TVRi, o serie de trei documentare realizate la Moscova. Intr-o perioada cand Rusia este angajata intr-un razboi informational fara precedent cu tarile din spatiul nord-atlantic, inclusiv Romania, Televiziunea publica opteaza sa prezinte pe un ton exclusiv pozitiv valorile culturale si istorice ale Rusiei. Nu oricum, ci printr-o "calatorie jurnalistica" sprijinita de autoritati si companii rusesti, dezvăluie HotNews.ro.

Mai precis, dupa cum anunta la final primul documentar din aceasta serie, sprijinul pentru aceasta deplasare a fost oferit de "Ministerul Culturii din Federatia Rusa, Centrul Rus de Stiinta si Cultura, Ambasada Federatiei Ruse, Lukoil Petrotel Romania, Radisson Cruise Moscova, Flori de Ie".

Documentarul nu precizeaza in ce consta, mai exact sprijinul oferit de institutiile mentionate. Pana in momentul publicarii acestui articol, TVR nu a raspuns intrebarilor transmise de HotNews.ro pe aceasta tema. Le vom publica in momentul in care Televiziunea publica le va transmite.

Documentarele sunt realizate de jurnalista Ana Preda si de cameramanul Claudiu Petringenaru. Primul a fost difuzat deja in data de 6 decembrie, si este promovat pe Facebook de Centrul Rus de Stiinta si Cultura si de Ambasada Rusiei. Urmatoarele doua episoade sunt programate pe 13 si 20 decembrie.

Seria isi propune sa "surprinda o frantura din Rusia contemporana". Dar cel putin in primul episod au fost evitate complet subiectele ce tin de multi ani Rusia in prim planul dezbaterilor globale, de la conflictele armate si informationale la cele ce tin in mod direct de subiectele declarate ale materialelor TVR, cultura si istoria, anume promovarea valorilor antioccidentale si a culturii "eurasianismului". Autoarea opteaza pentru un ton exclusiv pozitiv, legat de cultura clasica si istoria tarii si de mesajul transmis de intervievati - un mesaj de pace, liniste sufleteasca, indemn la dialog.

Din primul documentar, telespectatorii mai pot afla, printre picaturi, elemente ce sugereaza grandoarea Rusiei, de la cate camere are sediul MAE rus la cate bazine de inot poti sa umpli cu resursele rusesti de gaze. O pot vedea pe jurnalista pozand, impreuna cu o intervievata, in monumentul "Muncitorul si colhoznica", simbolul studiourilor Mosfilm. Si sunt informati de intervievata respectiva, regizoare de film, ca la Moscova s-a simtit "mai roman decat in Romania" si cum poti acolo ca "in sufletul tau sa depasesti ura fata de dusman si sa devii prieten".

Trimite pe WhatsApp

Galerie foto și documenteCitește și:

populare
astăzi

1 Rusia amenință direct România: „Tentativele provocatoare nu vor rămâne fără răspuns. Să se gândească serios la…

2 RAPORT OFICIAL / România, pe primul loc în evoluția epidemiei de COVID-19 în UE: cea mai mare rată de pozitivar…

3 Scandal sexual cu reținere! Soția unui multimilionar român îl acuză pe afacerist că a supus-o la perversiuni …

4 DOCUMENT / Informațiile care dinamitează Poliția Capitalei! Berechet cerea detalii dintr-un dosar de omor peste …

5 Ea este Irina Popescu, soția abuzată sexual, practicantă de yoga și membră MISA