ALERTĂ A apărut prima LISTĂ cu 9 revendicări ale magistraților pentru ca justiția să fie independentă

ALERTĂ A apărut prima LISTĂ cu 9 revendicări ale magistraților pentru ca justiția să fie independentă

ALERTĂ A apărut prima LISTĂ cu 9 revendicări ale magistraților pentru ca justiția să fie independentă. Adoptarea de catre Guvern a Ordonantei 7/2019 care a modificat peste noapte Legile Justitiei a scos la iveala tensiunile care sunt in instante si parchete cu privire la ultimele schimbari ale legislatiei din acest domeniu si a modificarilor codurilor penale. Mai multi procurori si judecatori care au protestat astazi pe treptele Tribunalului Bihor au votat o serie de 9 revendicari pe care le adreseaza autoritatilor, relatează  Ziare.com .

Magistratii au luat aceasta decizie in contextul in care sefa CSM, Lia Savonea, participase dimineata la bilantul Curtii de Apel Oradea. Savonea ar fi tinut un discurs in fata judecatorilor oradeni in care a afirmat ca cea mai mare realizare a justitiei din timpul actualului CSM este infiintarea sectiei speciale de investigare a magistratilor.

Una din revendicarile judecatorilor din procurorilor si judecatorilor oradeni este chiar suspendarea activitatii acestei sectii.

Magistrati din mai multe orase anunta ca vor protesta zilele urmatoare fata de ordonanta care modifica legile Justitiei. Aceste revendicari urmeaza sa fie puse in discutie in cadrul unor adunari generale ale instantelor si parchetelor.

La Bucuresti, magistratii (judecatori si procurori) vor protesta vineri in fata Palatului de Justitie.

Mai multi magistrati au protestat joi la Brasov.

Lipsa de preocupare fata de victime

Potrivit documentului adoptat astazi, magistratii subliniaza "lipsa de preocupare a autoritatii legislative si a celei executive fata de victimele infractiunilor si fata de crearea unor mijloace juridice adecvate care sa nu puna in pericol siguranta cetateanului si care sa nu subrezeasca capacitatea statului de a lupta impotriva proliferarii criminalitatii (fie ca este vorba de infractiuni contra vietii, contra patrimoniului, de coruptie sau cele privind securitatea nationala) ".

"- Potentialul de subminare a capacitatilor interne in materia luptei impotriva coruptiei si a infractionalitatii in general, care poate pune in pericol insusi parcursul Romaniei ca stat membru al Consiliului Europei, stergandu-se cu buretele toate eforturile autoritatilor romane de a respecta partenerii europeni, desfasurate constant in ultimii 20 de ani,

- Existenta pericolului la adresa independentei, prestigiului si credibilitatii justitiei, cu consecinta subminarii autoritatii acesteia,

- Si tinand cont de faptul ca PUTEREA JUDECATOREASCA trebuie sa fie independenta, ceea ce implica existenta unor anumite garantii fata de celelalte puteri ale statului, pentru a consolida independenta si impartialitatea magistratului,

Solicitam:

1) Suspendarea imediata a punerii in aplicare a legilor justitiei si a ordonantelor de urgenta subsecvente.

2) Revizuirea legilor justitiei, tinand seama de o reala consultare a sistemului judiciar, precum si de recomandarile formulate in cadrul MCV, de catre Comisia de la Venetia si de catre GRECO.

3) Revizuirea Codului penal si a Codului de Procedura Penala pentru a le pune in acord cu jurisprudenta CEDO, cu Directivele UE, cu jurisprudenta Curtii constitutionale si a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

4) Declansarea imediata de catre Consiliul Superior al Magistraturii a procedurii de alegere, prin concurs real, impartial, a unei noi echipei de conducere a Inspectiei Judiciare.

5) Suspendarea activitatii Sectiei Speciale de Investigare a Infractiunilor comise de Magistrati.

6) Respectarea competentelor si rolului fiecarei Sectii a Consiliului Superior al Magistraturii si implicarea Plenului in deciziile ce privesc intregul sistem judiciar.

7) Redobandirea de catre Consiliul Superior al Magistraturii, inclusiv prin Sectiile sale, a caracterului de organism colegial prin reala consultare a membrilor.

8) Infiintarea unei agentii pentru integritate cu responsabilitati in domeniul verificarii patrimoniului, al incompatibilitatilor si al conflictelor de interese potentiale in privinta tuturor functionarilor publici si demnitarilor, precum si cu capacitatea de a adopta decizii obligatorii care sa poata duce la aplicarea unor sanctiuni disuasive.

9) Intensificarea mijloacelor administrative si legale de control al modului de cheltuire a banului public."


Brașov


Oradea


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren