ALERTĂ Andrei Caramitru: 2019 - Anul FALIMENTULUI

ALERTĂ Andrei Caramitru: 2019 - Anul FALIMENTULUI

ALERTĂ Andrei Caramitru: 2019 - Anul FALIMENTULUI. Andrei Caramitru: Economia intră în implozie. Riscăm acord cu FMI. Anul 2019 va fi anul falimentului a opinat luni consultantul în business Andrei Caramitru. Va fi un an al dezastrului economic generalizat, spune acesta într-o analiză realizată pe fundamentele venituri-cheltuieli ale bugetului, prezentată pe pagina sa de socializare.

Redăm postarea consultantului de business:

„Cifrele nu mint. Și sunt necruțătoare. 2019 este anul dezastrului economic generalizat, organizat și executat de PSD. Haideti sa ne uitam pe cifre.

Budgetul a fost construit pornind de la costuri. Cu creșteri uriașe de salarii in zona bugetară (peste 20% in medie) și cu investitii incerte sau absurde : grădinițele lui Tiriac sunt acolo, autostrada Moldova nu, vor sa crească sumele către TelDrumuri sufocand cu costuri uriașe singurele motoare ale economiei (orașele mari).

Ca sa le iasă cifrele, au pus din pix o creștere a veniturilor de 13% : 5.5% creștere economică, 2.8% inflație, restul venind dintr-o ipotetică colectare mai buna și probabil taxe suplimentare. Și prin magie deficitul este sub 3%.

Care este realitatea ? Veniturile nu au cum sa crească cu 13%. Este imposibil. Creșterea economică va fi mult sub 4% din 2018 (Europa este deja aproape de recesiune tehnica). Dacă am fi avut un guvern performant, aveam șansa sa atingem poate 2.5%. Acum - in special după OUG-ul fiscal, sectorul privat a fost lovit brutal - creditarea și investițiile vor scădea, salariile și locurile de munca in cel mai bun caz vor stagna. De unde sa mai vina creștere economică ? Și cât va fi deficitul in 2019 intr-un scenariu realist?

Dacă creșterea veniturilor este nu de 13% ci de 5% (inflație, ceva taxe in plus, creștere economică de 1-2%), deficitul bugetar este de 57.6 miliarde RON (6% din PIB). Cu o creștere a veniturilor de 2%, vorbim deja de 67 miliarde RON deficit (7% din PIB).

Un asemenea deficit nu poate fi gestionat - nici dacă taie masiv investițiile și introduc taxe in plus. Sumele sunt mult prea mari. Și nu poate fi finanțat (deja bancile au oprit creditarea statului). Singura soluție pentru ei este tiparnița - de exemplu o devaluare a leului cu cel putin 10-15% (curs de 5.2-5.5). Însă așa ceva arunca in haos și mai rău economia.

Soluții sunt - tăierea pensiilor speciale și a cumulului salariu/pensie, tăierea a 50-100’000 de politruci din administrația publica, tăierea banilor care merg către rețelele mafiote de tip TelDrum. Se poate echilibra bugetul doar din aceste măsuri (cel putin 3-5% din PIB pot fi economisiti așa, fără a afecta oamenii sau companiile). Insa nu o vor face - prefera sa arunce țara in aer doar ca sa-și susțină sistemul lor mafiot.

Sunt insa sigur ca nu vor putea duce 2019 pana la sfârșit. Nu au cum - cifrele nu mint. Economia va intra in implozie. Cel mai probabil vom avea un program FMI spre sfârșitul anului...”

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite o chestie interesantă despre patronul Digi

2 Secretul Mykonosului, dezvăluit de Ramona Olaru! Ce fac „fetițele” noastre cu miliardarii

3 Scandal sexual în handbalul românesc

4 9 lucruri pe care să NU le faci dacă ești în Grecia, în concediu. Sunt considerate insultătoare sau respingăto…

5 De citit!