ALERTĂ Cine sunt ziariștii și analiștii la care au ajuns sumele vizate de ancheta DNA privind sumele cheltuite de PSD din subvenția de stat!

ALERTĂ Cine sunt ziariștii și analiștii la care au ajuns sumele vizate de ancheta DNA privind sumele cheltuite de PSD din subvenția de stat!

ALERTĂ Cine sunt ziariștii și analiștii la care au ajuns sumele vizate de ancheta DNA privind sumele cheltuite de PSD din subvenția de stat!

Procurorii DNA cercetează cum au ajuns banii din subvenția luată de PSD de la stat la slugile Propagandei! Procurorii DNA investighează modul în care PSD a utilizat banii primiți ca subvenție de la bugetul statului prin Autoritatea Electorală Permanentă, potrivit unor surse judiciare. Procurorii au cerut documente de la AEP, dar și de la ANAF, pentru a verifica dacă PSD a direcționat banii din subvenții către instituții de presă, potrivit surselor citate, dezvăluie G4Media.ro .

Într-o adresă către Autoritatea Electorală Permanentă, procurorii DNA arată că ”în interesul urmăririi penale care se efectuează în dosarul penal cu nr. de mai sus (nr. 21/P/2019 – n. red.), vă înaintăm alăturat un exemplar al ordonanței emisă în cauză în data de 11.02.2019 și vă solicităm să ne înaintați, în fotocopii certificate pentru conformitate cu originalul, documente privind:

– Modul de stabilire și repartizare a subvențiilor acordate în cursul anului 2017 Partidul Social Democrat;

– Virarea sumelor de bani acordate în cursul anului 2017 Partidului Social Democrat;

– Rapoartele de control privind modul de utilizare de către Partidul Social Democrat a subvențiilor la nivelul anilor 2017 și 2018”.

Dosarul ar fi pornit de la articolele publicate de Newsweek România despre modul în care trezorierul PSD, Mircea Drăghici, ar fi direcționat sume de bani de la partid către o firmă de media controlată de soția sa în județul Argeș. Drăghici a respins atunci acuzațiile și a cerut publicației Newsweek să șteargă articolul de pe site.

Tot Newsweek a scris în decembrie 2018 despre sumele pe care le-ar fi încasat mai mulți ziariști, analiști și sociologi de la PSD din banii încasați de partid la stat drept subvenție. În fruntea listei figurează ziaristul Doru Bușcu, de la Cațavencii, cu cele mai mari sume, despre care jurnaliștii de la Newsweek susțin că le-ar fi încasat de la PSD prin intermediul unor firme de consultanță. Doru Bușcu neagă însă și susține că e vorba despre simple contracte comerciale și că nu susține partidul lui Dragnea, deși în spațiul public mai multe voci susțin acest lucru. ”Dacă găsiți o singură propoziție de susținere, atunci, da! Poate că oamenii sunt masochiști, să își dorească să fie criticați, și pentru lucrul ăsta să facă contracte”, a declarat Bușcu.

Culmea e că Mircea Drăghici, vizat de aceste dezvăluiri, a declarat că îşi depune candidatura pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente şi depinde de Parlament dacă va fi validat, menţionând că i se pare normal să ocupe această funcţie cât timp nu va mai fi om politic.

Potrivit ordonanței semnate de procurorii DNA Gabriela Albu și Gheorghe Moța:

– Prin ordonanța nr. 21/P/2019, din data de 08.02.2019, s-a dispus începerea urmăririi penale în cauză sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 10 lit. C din legea 78/2000. Având în vedere că din probatoriul administrat în cursul urmăririi penale a reieșit că documentele deținute de Autoritatea Electorală Permanentă pot servi ca mijloace de probă în cauză. În temeiul art. 169 și 170 din Codul de procedură penală, dispunem:

Predarea de către reprezentanții Autorității Electorale Permanente a documentelor privind:

Modul de stabilire și repartizare a subvențiilor acordate în cursul anului 2017 Partidului Social Democrat;

Virarea sumelor de bani acordate în cursul anului 2017 Partidului Social Democrat;

Rapoartele de control privind modul de utilizare de către Partidul Social Democrat a subvențiilor la nivelul anilor 2017 și 2018;

Înscrisurile urmează a fi predate, în fotocopii certificate pentru conformitate cu originalul, însoțite de adresă și opis, până în data de 26 februarie 2019, la sediul Direcției Naționale Anticorupție din București. Se învederează prin prezenta ordonanță că refuzul de a pune la dispoziția organului de urmărire penală, în tot sau în parte, datele, informațiile, înscrisurile sau bunurile solicitate constituie infracțiunea de obstrucționare a justiției.

Ce prevede art. 10 lit. C din legea 78/2000:

Constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi următoarele fapte, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite:

c) utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, precum și utilizarea în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice.

Redăm mai jos ancheta  Newsweek România  care prezintă statele de plată ale „jurnaliștilor" și „analiștilor" plătiți de PSD din bani publici:

Pentru a-și încasa „onorariile" cât mai discret, propagandiștii media folosesc o schemă financiară bine pusă la punct. Ingineria este destul de simplă: PSD plătește în baza unor contracte două firme deținute de consultanții de casă ai lui Dragnea, iar acestea virează banii mai departe către firmele „jurnaliștilor" și „analiștilor". Sumele provin din subvenția plătită de stat, adică de noi toți, partidelor politice parlamentare.

 „Cațavencul", campion la contracte de consultanță

Pe primul loc la capitolul "încasări de la PSD" stă Doru Bușcu, consultantul cel mai intim al lui Dragnea. În timpul liber, el se dă și editorialist la gazeta de satiră "Cațavencii”. Însă banii serioși, pentru vila din Dorobanți și mașinile de lux, nu vin din leafa de "jurnalist", ci din plata serviciilor de consultanță prestate pentru PSD.

Antrenat în "afaceri" de Sorin Ovidiu Vîntu, Doruleț, cum îl alinta fostul lui mogul, deține două firme: Lafix Media SRL și Mediadraft SRL. Prima funcționează de ani buni, a doua a fost înființată în primăvara acestui an. În Lafix Media SRL, Bușcu deține părți sociale împreună cu soția (el are 80%), în vreme ce Mediadraft SRL este integral a lui.

Singurele surse de venituri ale celor două firme sunt contractele încheiate cu alte două firme: Kirchhoff Consult SRL, deținută de Horia Mihălcescu (până de curând, șeful comunicării lui Dragnea și soțul unei deputate PSD) și International Brand Consultants SRL, controlată de apropiați ai fostului ministru Vasile Dîncu.

Între 17.000 și 52.000 de euro lunar pentru Bușcu

Din iulie 2016 și până în prezent, PSD a virat în contul Kirchhoff Consult SRL suma totală de 1.557.067 lei, echivalentul a 338.000 de euro. La rândul său, firma lui Doru Bușcu, Lafix Media SRL, a încasat de la firma lui Mihălcescu peste 2 milioane de lei, echivalentul a 440.000 de euro.

În medie, asta înseamnă 17.000 de euro pe lună, adică aproape 600 de euro pe zi pentru "cațavencul" lui Dragnea.

De ce ar plăti o firmă de consultanță politică 17.000 de euro lunar către firma unui jurnalist? Mihălcescu, personal, nu are nevoie de nici un fel de serviciu de la Bușcu. Dragnea, însă, are.

Între octombrie 2017 și aprilie 2018, același "jurnalist" a mai primit de la Kirkhhoff Consult SRL un mizilic de 73.785 de lei, dar pe cealalată firmă, Mediadraft SRL.

Pe aceeași firmă, în ultimele șase luni ale acestui an, a mai primit încă 1.139.632 de lei, adică aproape 250.000 de euro, de la International Brand Consultants SRL, controlată de apropiații lui Dîncu. Adică peste 35.000 de euro pe lună.

Practic, timp de o jumătate de an, Bușcu a încasat, lunar, 17.000 de euro pe o firmă și 35.000 de euro pe alta. Un total, deci, de 52.000 de euro pe lună. O sumă care poate părea exorbitantă, dar, ce-i drept, a fost un an greu pentru Dragnea și consultanții lui.

Bilanțurile firmelor lui Bușcu arată că, de fapt, toate încasările sunt din banii proveniți de la PSD. Sau, cu alte cuvinte, Bușcu face bani doar cu partidul de guvernământ!

Pentru Newsweek România, însă, Bușcu are altă variantă: „Am contracte cu firmele astea. Am contracte vechi cu firmele astea. Nu am nici o legătură cu alte contracte. Vedeți voi pe undeva că eu susțin poziția PSD? Păi, firma cu care lucrez eu (Kirchhoff - n.r.) are clienți comerciali. Contractele noastre sunt pe clienți comerciali. Nu e treaba voastră care este obiectul acestor contracte. Sunt contracte care presupun activități de publicitate și asta e.

Mihălcescu este căsătorit cu Carmen Mihălcescu care a fost în tabăra puciștilor. Adică, sunt niște lucruri la care, dacă vă uitați, o să vedeți că lucrurile stau invers. Atenție la raportul dintre lucruri. Există contracte comerciale și opțiuni politice. Sunt lucruri diferite.

Există un istoric al relațiilor mele cu firma Kirchhoff destul de vechi care nu are legătură cu PSD. Eu știu că de multă vreme toată lumea spune că îi ajut (pe pesediști - n.r.) dar, dacă ne uităm pe ceea ce este în spațiul public, lucrurile stau exact invers. Dacă găsiți o singură propoziție de susținere, atunci, da! Poate că oamenii sunt masochiști, să își dorească să fie criticați, și pentru lucrul ăsta să facă contracte."

Umbra lui Dîncu. La PSD

Cea de-a doua sursă generoasă de venit pentru Bușcu, firma International Brand Consultants SRL, a încasat de la PSD, în perioada mai-octombrie 2018, suma totală de 1.534.375 de lei, adică aproximativ 334.000 de euro.

În acest moment, firma este deținută de un cetățean care se numește Ilie Ștefan. Acesta a și înființat firma, în 2005. Dar, după câțiva ani, i-a cedat-o sociologului Vasile Dîncu, fost ministru și fruntaș al PSD. Conform informațiilor publice, Dîncu a fost acționar al acestei firme doar pe perioada în care a avut un contract gras cu statul, mai exact cu administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării. După încheierea contractului, în 2013, firma s-a întors la Ilie Ștefan. Potrivit surselor noastre, acesta este în prezent angajat în cadrul Asociației Române pentru Evaluare și Strategie, nășite de sociologul pesedist.

Și alte firme controlate de Vasile Dîncu prin interpuși au beneficiat de bani de la PSD. IRES (Institutul Român pentru Evaluare și Strategie) SRL, de exemplu, a încasat 1.265.443 de lei din subvenția primită de partid de la stat. Dîncu a fost unic asociat al IRES până la începutul lui 2016. Atunci, și-a cesionat părțile sociale lui Iacob Ovidiu Turcu și lui Cornel-Ioan Hirian. Acesta din urmă era administrator al IRES.

Ca și în cazul firmelor lui Bușcu, bilanțurile firmelor controlate de Dîncu arată că, de fapt, toate încasările provin din vistieria PSD.

Taxă de protecție de la firmele de casă ale lui Dragnea

Pe lângă contractele cu PSD, Kirchhoff Consult SRL a făcut consultanță și pentru societăți care, aparent, n-au nicio legătură cu politica. Numai în ultimele 15 luni, între iunie 2017 și septembrie 2018, firma lui Mihălcescu a încasat 1.575.840 de lei de la Farmavet SA. Companie deținută de nimeni altul decât Sorin Paul Stănescu, zis și "Regele pestei porcine", vechi prieten al lui Dragnea și cel care, la sfârșitul lunii august, i-a nășit fiul.

Alți clienți ai firmei Kirchhoff Consult SRL sunt Premier Energy (fond ceh de investiții), Strabag SRL (deținută, prin intermediari, de către oligarhul rus Oleg Deripaska) sau Graffiti Red (a lui Cristian Burci, patronul ziarului Adevărul).

Interpusul lui Dîncu – infractor de drept comun

O altă firmă apropiată de Dîncu a încasat de la PSD un mizilic de 106.399 lei. Este vorba de Safe Comunications SRL din Cluj. Suma nu este mare, dar relațiile pe care le reprezintă sunt relevante pentru circuitul banilor de consultanță.

În august anul acesta, firma avea doi acționari: Mihai Grigore Mocanu și Gerard Săsăran. Primul a fost angajat atât la IRES, cât și la International Brand Consultants SRL și, mai important, a lucrat cu Dîncu în Republica Moldova (conform registrului public al companiilor de peste Prut).

Acum patru luni, Mocanu s-a retras din firmă și unic acționar a rămas Săsăran, un personaj cu un trecut întunecat. Conform portalului instanțelor de judecată, acesta a ispășit în penitenciarul Bistrița o pedeapsă pentru furt, faptă săvârșită în Belgia. În prezent, Săsăran este inculpat într-un alt proces, la Judecătoria Șimleul Silvaniei, pentru "conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe".

Alți beneficiari: Drăghici, Chirieac, Pieleanu, Palada

Tot de banii publici cheltuiți de PSD s-a bucurat și soția trezorierului PSD Mircea Drăghici. Firma deținută de Georgiana Drăghici, Absolut Top Media & More SRL, care a deținut o televiziune în Argeș, a primit două milioane de lei de la partid, după cum Newsweek România a dezvăluit, recent, în exclusivitate.

Bogdan Chireac

Un alt beneficiar este „jurnalistul" și „analistul" Bogdan Chirieac, prin firma Press Media Electronic SRL, care a încasat anul acesta de la PSD nu mai puțin de 1.157.149 de lei.

Și firmele lui Marius Pieleanu (Grupul de studii socio-comportamentale Avangarde SRL și Psyho Global Consult SRL) au încasat peste un milion de lei de la partidul lui Dragnea.

Colegul lui, sociologul Mirel Palada, fost membru PSD, a primit și el, prin Sociopol SRL, suma de 213.188 de lei din subvenția de la stat.
O altă firmă plătită de PSD a fost Federal Media Partner SRL, deținută de Ionuț Alexandru Iordăchescu, un apropiat al mogulului fugar Sebastian Ghiță. Suma primită - 485.000 de lei.

Savaliuc, Anghelescu și Alexa, „justițiarii” plătiți ai PSD

Alți „jurnaliști" care au facturat prestații pentru PSD au fost Răzvan Savaliuc și Adina Anghelescu-Stancu de la Luju.ro (308.216 lei prin firma Jurindex Media SRL) și Liviu Alexa, deținător al Ziar de Cluj și al NCN TV (431.000 de lei prin Pagina Ciudatului SRL).

Marius Ghilezan, „editorialist" la România liberă, dar și consilier al lui Victor Ciorbea la Avocatul Poporului, a încasat și el, prin Web Interactive Design SRL, un „mizilic” de 120.000 de lei de la partidul lui Dragnea.

Un rest de plată, 161.000 de lei, a avut și Abis Media SRL, firma Ancăi Alexandrescu, consilier al premierului Viorica Dăncilă.

Liviu Alexa este jurnalist clujean și deține „Ziar de Cluj", dar și NCN TV. Se mândrește că la NCN TV lucrează Răzvan Dumitrescu, jurnalistul Antenei 3. Ultima „lovitură de presă" a lui Alexa a fost să „demonstreze" că Liviu Dragnea a avut dreptate când a spus, recent, că multinaționalele nu-și declară profitul în România. Alexa este foarte apropiat de Vasile Dîncu.




Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…