ALERTĂ Comisia Europeană, palmă dură pentru dobitocul de Teodorovici: Libera circulație a lucrătorilor este un drept fundamental în UE!

ALERTĂ Comisia Europeană, palmă dură pentru dobitocul de Teodorovici: Libera circulație a lucrătorilor este un drept fundamental în UE!

ALERTĂ Comisia Europeană, palmă dură pentru dobitocul de Teodorovici: Libera circulație a lucrătorilor este un drept fundamental în UE! Comisia Europeană a reacționat dur miercuri la propunerea ministrului Finanțelor, Eurgen Teodorovici, de a limita libertatea de mișcare a celor care vor să muncească în altă țară membră a Uniunii, subliniid că libera circulație a lucrătorilor este un drept fundamental în Uniunea Europeană, unul dintre pilonii Pieței interne consacrați în Tratate.

 Mesajul transmis de un purtător de cuvânt al Comisiei: 

- Așa cum știți, ca regulă generală, nu comentăm comentarii.

- Dați-mi voie să vă reamintesc că libera circulație a lucrătorilor este un drept fundamental în Uniunea Europeană, unul dintre pilonii Pieței interne consacrați în Tratate și, potrivit studiilor, dreptul care se bucură de cea mai mare apreciere în rândurile europenilor.

- Poziția Comisiei Europene a fost clară încă de la începutul acestui mandat: crearea unei Piețe interne mai profunde și mai echitabile este o componentă esențială pentru construirea unei Europe mai sociale. Pentru a funcționa în mod corespunzător, mobilitatea forței de muncă trebuie să se bazeze pe reguli clare, corecte și aplicabile, de exemplu prin consacrarea principiului egalității de remunerare pentru aceeași muncă în același loc pentru lucrătorii detașați.

- În același timp, prin intermediul pilonului european al drepturilor sociale, UE s-a angajat să se străduiască pentru a asigura condiții mai bune de muncă și de viață în întreaga Uniune, în lumina provocărilor, cum ar fi îmbătrânirea societății, globalizarea și digitalizarea.

Ministerul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a făcut marți o propunere care contravine tratatelor de funcționare a Uniunii Europene, el susținând că dreptul celor care vor să muncească în străinătate în interiorul UE să fie restricționat.

„Permisul de muncă să fie acelaşi ca şi timp în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Aşa, dacă ajunge în Germania şi tot primeşte drept de muncă, deci nu o să se întoarcă în veci în Croaţia, România de unde a plecat. Maxim 5 ani şi, la revedere, să te duci în altă ţară să îţi cauţi loc de muncă”, a susținut ministrul.

Teodorovici a spus că a ridicat problema inclusiv în fața celorlalți miniștri de finanțe din Uniunea Europeană.

„Poate e mai restrictivă sau de altă natură această măsură, dar asta este. Trebuie să învăţăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, alta devine mai bogată, dar undeva lucrurile se rup. Trebuie să fie cu adevărat acea coeziune socială, nu încarci şi întăreşti partea de Vest şi laşi restul de Europă din fel de fel de condiţii, în afară“, a mai spus el.

 
 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Ea i-a „spart mațele” lui Bendeac!

2 Așa arată sfidarea României...

3 „Din peste 850 de milioane de dolari, în 1990 când a fost lichidată ICE Dunărea s-au găsit 20 de dolari”

4 Priviți ce urgie e în Marea Britanie! Meteorologi: Condițiile sunt "terifiante"

5 România are 18 miliardari, cu 7 mai mulți decât anul trecut