ALERTĂ Cum vrea PSD să boicoteze învestirea Guvernului Orban ​

ALERTĂ Cum vrea PSD să boicoteze învestirea Guvernului Orban ​

​Social democrații vor să amâne cât mai mult învestirea noului Guvern și intenționează să boicoteze în Parlament calendarul audierilor. De altfel, pesediștii consideră că Ludovic Orban nu va reuși să coaguleze o majoritate parlamentară.

Surse social democrate au declarat pentru  HotNews.ro că parlamentarii PSD vor absenta la prima ședința a conducerii Parlamentului, mai exact la ședința Birourilor Permanente astfel încât calendarul audierii miniștrilor propuși să fie întârziat cât mai mult.

"Calendarul dezbaterilor trebuie să cuprindă maxim cinci audieri de candidați pe zi. Vom încerca să amânăm cât mai mult votul și să arătăm românilor că PSD știe să facă Opoziție și că Iohannis și Orban nu au o majoritate în Parlament", au explicat sursele citate.

De precizat este că PSD are cel mai mare număr de parlamentari în forurile de conducere ale Parlamentului și au nevoie doar de un singur vot pentru a face majoritatea decizională. Situația este asemănătoare și în comisiile de specialitate.

De asemenea, social democrații sunt convinși că Orban nu va reuși să coaguleze o majoritate în Parlament și că primul Executiv propus de liderul PNL va pica la vot. "Primul cabinet propus de Orban are șanse mari să pice la vot. Încercăm să amânăm cât mai mult audierile și votul de investitură astfel încât cel de-al doilea Cabinet propus să fie discutat în Parlament în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale", susțin sursele social democrate.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat marți, după ce presedintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Ludovic Orban că sub nicio formă PSD nu va vota un Guvern al actualei puteri. "În orice democrație, majoritatea asigură cvorumul. Eu cred că nu vor reuși să facă cvorum, adică nu vor demonstra din nou că au majoritate", a spus Ciolacu.

Pentru ca Guvernul să fie învestit este nevoie de votul a 233 de parlamentari. În acest moment PNL are doar 94 de voturi și până în prezent doar cei 17 parlamentari ai minorităților au anunțat că vor vota Guvernul.

Premierul desemnat Ludovic Orban mai are nevoie de 122 de voturi pe care trebuie să le adune de la USR (40), PMP (18), UDMR (30), Pro România (35) și ALDE (20). Liberalii pot negocia și cu 7 deputați și senatori care sunt neafiliați unui partid politic.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Se coace debarcarea? / Un înalt oficial de la Kremlin ar fi contactat spionajul occidental şi s-ar fi oferit să ajute la oprirea războiului d…

2 Fost şef al spionajului rusesc, reţinut în timp ce încerca să se alăture trupelor ruseşti din Herson

3 Probleme în paradis? Ce dezvăluiri face Vitali Klitschko

4 Foarte interesante amănunte!

5 O „dihanie” HIMARS a spulberat baza grupării teroriste „Wagner” din regiunea Luhansk