ALERTĂ Cutremurul de azi-noapte a fost anunțat pe 15 august și acum trei zile! Postări care dau fiori!/UPDATE

ALERTĂ Cutremurul de azi-noapte a fost anunțat pe 15 august și acum trei zile! Postări care dau fiori!/UPDATE

Risc Seismic

ALERTĂ Cutremurul de azi-noapte a fost anunțat pe 15 august și acum trei zile! Postări care dau fiori pe contul de Facebook „Seismic Center - Predictie si alerta cutremur”.

UPDATE/Un blogger spune că este o înșelătorie.

Postare Seismic Center - Predictie si alerta cutremur din 15 august:

Postare Seismic Center - Predictie si alerta cutremur din 25 octombrie:

Postare Seismic Center - Predictie si alerta cutremur din 12 octombrie:

Aceasta postare, atat de exacta, a stranit mari valuri pe retelele de socializare, avand in vedere ca o predictie atat de exacta este considerata ca imposibila. Totul pare a fi insa o inselatorie.

Bloggerul Mihai Auras explica in detaliu cum a fost posibil ca aceasta postare sa fi aparut pe 15 august:

Aurasmihai.ro : Cum a “prezis” pe 15 august Seismic Center cutremurul de 5.8 grade din 28 octombrie ?

Recunosc ca, initial, am picat in capcana lor, mai ales ca am verificat daca data postarii chiar a fost pe 15 octombrie, lucru usor verificabil prin optiunea de edit history + absenta unui icon care semnalizeaza ca statusul a fost publicat cu o data anterioara. In plus, existau si comentarii din aceeasi zi de august, comentarii care nu pot fi datate in trecut.

Dupa vreo o ora de nesomn, cateva discutii si luat la numaratoare comentariile si share-urile ordonate cronologic, am descoperit o distanta dubios de mare intre comentariile initiale si cele de dupa cutremurul de azi, ceea ce a dus la urmatoarea ipoteza, sugerata si de Raluca:

 e foarte posibil ca smecherasii de pe pagina “Seismic Center – Predictie si alerta cutremur” sa publice periodic mesaje de genul celui de mai jos, cu diverse date sau intervale, asteapta apoi cateva comentarii (de la conturi fake sau persoane credule), dau “unpublish sau hide from timeline”, apoi asteapta sa vada care din mesajele create anterior se adeveresc, dupa care le republica/reafiseaza  (in cazul asta a fost un share nou al statusului din 15 august, reactivat). 

 E atat de usor. Dar cine s-ar fi gandit la treaba asta?

Update1: mi-am adus aminte de un cont de twitter devenit faimos pentru scorurile corecte, prins mai apoi ca publica toate rezultatele posibile inainte de meciuri, pentru ca dupa meci sa stearga  toate mesajele, mai putin cel cu scorul real.

Si uite asa se creeaza un frumos fake news cu peste 4000 de share-uri, se adauga niste panica in populatie si multe injuraturi la adresa autoritatilor care au fost luate iar prin surprindere, desi “se stia ca va fi cutremur inca din august”.

Raman de lamurit urmatoarele situatii:

cui foloseste aceasta manevra de tip alba-neagra cu avertizari de cutremur publicate/nepublice/republicate doar daca se adeveresc ?

cat de legala e jonglarea cu informatii atat de sensibile, din partea unei pagini neasumate oficial de nici o institutie sau grup de seismologi?

update de dimineata: care e legatura (daca exista) dintre pagina de facebook care se joaca cu astfel de informatii si botul de telegram al INFP, afisat pe site-ul institutiei? 

cat de scumpa trebuie sa fie sina din dosarul care poate permite adaugarea de alerte de cutremur atat in RO-alert, cat si in aplicatia DSU (o am instalata, zero notificari, doar o stire publicata in aplicatie) ?

Update: Inspectoratul pentru Situații de Urgență a transmis că mesajele de avertizare sunt trimise populației în cazul în care există ”consecințe grave” ale seismului.

Cati oameni vor reciti articolul asta din Decat O Revista, despre cum (NU) ne vom descurca in cazul unui cutremur de 7 grade? Se aude pana in primaria plina de concerte si populisme?
 

PS: articol publicat astazi 28 octombrie 2018, ora 4:57 si ne … “dezpublicat” niciodata.


Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /