ALERTĂ DNA, protest DUR și fără precedent! Așa arată site-ul instituției!!!!

ALERTĂ DNA, protest DUR și fără precedent! Așa arată site-ul instituției!!!!

„DNA, instituție în pericol de a fi blocată de OUG 7/2019. Combaterea corupției la nivel înalt riscă să fie paralizată”, este mesajul transmis pe site-ul Direcției Naționale Anticorupție în această după amiază, ca reacție la modificările prin OUG a legilor justiției.

 În deschiderea site-ului a fost postat următorul mesaj uriaș, care ocupă tot ecranul: ”DNA – instituție în pericol de a fi blocată de OUG 7/2019. Combaterea corupției la nivel înalt riscă să fie paralizată”.

„DNA, instituție în pericol de a fi blocată de OUG 7/2019. Combaterea corupției la nivel înalt riscă să fie paralizată”, este mesajul transmis pe site-ul Direcției Naționale Anticorupție în această după amiază, ca reacție la modificările prin OUG a legilor justiției.

Adunarea generală a procurorilor DNA s-a întrunit astăzi pentru a formula o poziție în referitoare la ordonanța de modificare a legilor justiției, care a provocat protestele făcră precedent ale magistraților.

DNA susține că actul normativ îi va bloca activitatea, susține demersul Parchetului general de a cere Avocatului Poporului sesizarea Curții Constituționale și cere, de asemenea, titularilor îndreptățiți să declanșeze un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Autoritatea judecătorească.

Procurorii au decis, totodată, transmiterea unei scrisori deschise ministrului Justiției cu referire la procedura de ocupare a funcțiilor de șef secție, în condițiile în care delegarea nu mai e posibilă. De asemenea, va fi sesizat GRECO cu privire la modul în care OUG 7 va afecta eficiența organelor de urmărire penală din perspectiva infracțiunilor de combaterii corupției si a spălării banilor.

Deciziile luate de Adunarea Generală, potrivit comunicatului DNA:

Ca urmare a ședinței procurorilor DNA, întruniți în Adunare generală la data de 26 februarie 2019, în temeiul Hotărârii nr. 95/20.02.2019 a Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, Biroul de informare și relații publice din cadrul Direcției Naționale Anticorupție este abilitat să transmită concluziile rezultate în urma votului, respectiv măsurile adoptate:

1. Susținerea Hotărârii nr 95/20.02.2019 a Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, în sensul că modificările aduse prin OUG nr. 7/2019 conțin prevederi neconstituționale și care vor conduce la blocarea activității Ministerului Public, inclusiv D.N.A

2. Susținerea demersului PICCJ de a cere Avocatului Poporului sesizarea CCR cu privire la neconstituționalitatea OUG nr. 7/2019

3. Solicitarea ca titularii îndreptățiți să declanșeze un conflict juridic de natură constituțională între Guvern ca legiuitor delegat și Autoritatea judecătorească, întrucât modificările aduse prin OUG nr. 7/2019 pun în imposibilitate Ministerul Public să își exercite atribuțiile constituționale.

4. Transmiterea unei scrisori deschise către ministrul Justiției pentru a explica modul în care urmează să fie derulată și finalizată procedura de ocupare a funcțiilor de procuror șef secție la D.N.A în intervalul de 22 de zile, rămas până la expirarea delegărilor, având în vedere că, urmare a OUG 7/2019 delegarea în aceste funcții nu mai este posibilă

5. Sesizarea reprezentanților GRECO – Grupul Statelor împotriva Corupției și a Comitetului MONEYVAL (Comitet de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor), ambele organisme din cadrul Consiliului Europei, cu privire la modul în care OUG nr. 7/2019 va afecta eficiența organelor de urmărire penală din perspectiva infracțiunilor de combaterii corupției si a spălării banilor.

6. Transmiterea pe pagina de internet a instituției a unui mesaj public privind riscul blocării activității instituției ca urmare a OUG nr. 7/2019 și a paralizării combaterii corupției la nivel înalt.
În cursul ședinței, au fost supuse votului Adunării generale și alte propuneri ale participanților, care nu au întrunit însă numărul de voturi (majoritate simplă din numărul celor prezenți) necesare adoptării.


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Sfaturi de la ANRE pentru schimbarea furnizorului și contractului de energie electrică

2 DOCUMENT / Ce trebuie să faci ca să închei un nou contract pentru energia electrică? ANRE arată pașii de urmat d…

3 SURSE Radu Gavriș, adjunctul Poliției Capitalei, cercetat disciplinar după ce a fost prins petrecând cu peste …

4 FOTO Imaginea care demontează apărarea lui Gavriș / Ministrul de Interne reacționează

5 Membru marcant al Mafiei, ucis cu sânge rece de un lucrător român. La audieri a spus că a fost nevoit să-și ap…