ALERTĂ Document-BOMBĂ! Magistrații avertizează Guvernul că grațierea colectivă este problematică din punctul de vedere al respectării statului de drept

ALERTĂ Document-BOMBĂ! Magistrații avertizează Guvernul că grațierea colectivă este problematică din punctul de vedere al respectării statului de drept

ALERTĂ Document-BOMBĂ! Magistrații avertizează Guvernul că grațierea colectivă este problematică din punctul de vedere al respectării statului de drept. Asociația “Forumul Judecătorilor din România”, Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” cer Guvernului să renunțe la intenția de a adopta o ordonanță de urgență pentru amnistie și grațiere.

”Grațierea colectivă reprezintă, de principiu, un instrument de reconciliere, conceput pentru a încheia diverse conflicte sociale sau pentru a aduce pacea în state în care astfel de conflicte severe sunt latente, situație în care România nu se află”, arată cele trei asociații într-un comunicat.

Mai mult, Forumul Judecătorilor arată că ”în rapoartele de specialitate internaționale s-a concluzionat că grațierea colectivă este problematică din punctul de vedere al principiilor sustenabilității, al respectării statului de drept și al separării puterilor în stat. O astfel de măsură poate avea ca efect scăderea încrederii în justiție și accentuarea sentimentului de insecuritate socială, fără a conduce în realitate la eradicarea suprapopulării penitenciarelor, efectul putând fi doar de scurtă durată”.

Raportul analizează toate grațierile colective realizate în ultimii 50 de ani în România:


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”