ALERTĂ Fostul secretar de stat pentru revoluționari Adrian Sanda, reținut de procurori

Adrian Sanda, fostul secretar de stat pentru problemele revoluționarilor, a fost reținut de procurorii Parchetului General în dosarul privind obținerea în mod fraudulos a peste 3.000 de titluri de luptător cu rol determinant în Revoluția din 1989.

 Adrian Sanda a fost ridicat miercuri de procurori și dus la audieri, după care Parchetul a decis să îl rețină pentru 24 de ore, împreună cu alte șase persoane.

Tot miercuri, Adrian Sanda a fost demis din funcție de către premierul Dacian Cioloș.

Anchetatorii susțin că, prin OUG nr. 95/2014, a fost modificată și completată Legea nr. 341/2004, în sensul introducerii unei noi categorii de revoluționari, și anume 'Luptător cu Rol Determinant' — atribuit celor care în perioada 14 — 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanșarea și victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, și-au pus viața în pericol în confruntările cu forțele de represiune, au ocupat și apărat obiectivele de importanță deosebită care au aparținut regimului totalitar doar în localitățile în care, în urma acestor acțiuni și confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga dictatorului.

Această modificare legislativă a favorizat apariția, atât la nivelul asociațiilor județene de revoluționari cât și la nivelul instituțiilor publice cu atribuții în acordarea acestor titluri, a unor persoane interesate să promoveze acțiunile revoluționarilor din țară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obținerea în mod fraudulos a titlurilor de 'Luptător cu Rol Determinant' în cadrul Revoluției și, implicit, obținerea ilegală a drepturilor bănești aferente.

Instituțiile publice cu atribuții în acordarea titlurilor sunt Comisia Parlamentară a Revoluționarilor din Decembrie 1989 (CPRD) și Secretariatul de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 (SSRD).

Potrivit procurorilor, din anchetă a rezultat faptul că mai multe persoane interesate să obțină calitatea de 'Luptător cu Rol Determinant' au promis, au oferit sau au dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru alții, direct ori indirect, unor persoane din SSPR și CPRD, care aveau influență sau au lăsat să se creadă că au influență asupra unor funcționari din cadrul acestor instituții, "pentru a-i determina pe aceștia să îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească aceste acte contrar acestor îndatoriri".

Persoanele încadrate în categoria 'Luptător cu Rol Determinant' beneficiază de drepturi bănești majorate față de ceilalți revoluționari, ei primind, începând cu data de 1 ianuarie 2015, pe lângă drepturile acordate celorlalte categorii de revoluționari, o indemnizație de gratitudine în valoare de 2.020 de lei/lunar.

"De asemenea, există date că o mare parte din totalul de 3.505 persoane care au obținut până în prezent titlul de 'Luptător cu Rol Determinant' nu îndeplineau condițiile cerute de lege, avizarea pozitivă a acestora la nivelul SSPR sau în urma contestațiilor depuse la CPRD fiind urmarea directă a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influență asupra membrilor celor două instituții ale statului", mai spun procurorii.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Fostul premier Tudose îndeamnă oamenii să voteze cu Iohannis! „Nu e vorba despre un vot cu inima, ci despre un…

2 HOPA! Dăncilă a predat Organizarea întreprinderii socialiste. A picat treapta I, a IIa și admiterea la faculta…

3 BREAKING Ce scrie în raportul Jandarmeriei despre 10 august, păstrat secret până săptămâna trecută

4 Dăncilă, călcată-n picioare de o fostă jurnalistă RTV: „Să-ți fie rușine! I-ai învrăjbit pe români mințind că …

5 ALERTĂ / Noi informații-bombă din dosarul 10 august, desecretizat de Guvern / Document INTEGRAL

recomandări

Te ia DNA: Minel Prina

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când o rachetă lovește 45 de straturi de geam antiglonț