ALERTĂ Francezii, declarați câștigători ai contractului pentru corvetele militare! Licitația, blocată de Dragnea aproape un an!

ALERTĂ Francezii, declarați câștigători ai contractului pentru corvetele militare! Licitația, blocată de Dragnea aproape un an!

ALERTĂ Francezii, declarați câștigători ai contractului pentru corvetele militare! Licitația, blocată de Dragnea aproape un an!
 
Romtehnica SA, compania care a organizat licitația pentru cele patru corvete militare destinate Forțelor Navale, a comunicat azi asocierii dintre compania franceză Naval Group și Șantierul Naval Constanța că a câștigat licitația pentru furnizarea de corvete multifuncționale, potrivit unui document consultat de G4Media.ro.

Decizia vine pe fondul retragerii contestației depuse de compania italiană Fincantieri.

”Vă facem cunoscut că în urma finalizării procesului de evaluare a ofertelor finale depuse în cadrul procedurii specifice pentru atribuirea acordului – cadru de furnizare a produsului Corvetă multifuncțională, oferta dumneavoastră a fost declarată câștigătoare. (…) Având în vedere că achiziția se realizează din fonduri publice, vă informăm că autoritatea contractantă intenționează să facă public prețul total al ofertei câștigătoare”, se arată în documentul citat.

Naval Group (Franţa), Damen (Olanda) şi Fincantieri (Italia) au fost competitorii în licitaţia organizată de statul român. Potrivit informaţiilor apărute în presa franceză și confirmate parțial de ministrul Gabriel Leș, Naval Group ar fi depus o ofertă de 1,2 miliarde de euro, celelalte oferte fiind de 1,25 miliarde de euro (Damen) şi 1,34 miliarde de euro (Fincantieri).

Procedura a fost întârziată luni bune din cauza mai multor proceduri administrative sau în justiție. Astfel, la începutul anului 2019, Ministerul Apărării Naţionale (MapN) a suspendat procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale și a sesizat Parchetul Militar, arătând că există „suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”. Între timp, dosarul a fost declinat la DNA.

De asemenea, există şi un litigiu la Curtea de Apel Constanţa, prin care Şantierul Naval Constanţa, ca parte la „Asocierea dintre Naval Group Franţa şi Şantierul Naval Constanţa S.A.”, solicită „anularea în tot a HG nr. 48 / 2018”, act normativ care fundamentează derularea licitaţiei.

În plus, compania italiană Fincantieri a depus o contestație, retrasă însă după ce Fincantieri și Naval Group au decis să colaboreze în alte proiecte.

Context. România a început la începutul anului 2018 un program, pentru care a alocat 1,6 miliarde de euro, pentru cumpărarea a patru corvete militare multifuncționale. În locul unei negocieri cu constructorul care poate furniza cele mai performante corvete, guvernul PSD a ales calea unei licitații. Una dintre condițiile de bază pentru participarea la licitație a fost ca firma câștigătoare să construiască cele patru corvete la un șantier din România. Așa se face că în cursa finală au rămas cele trei companii europene care au șantiere sau parteneriate cu șantiere navale din România: Naval Group (Franța), Damen (Olanda) și Fincantieri (Italia).

Procedura de achiziție are ca factor de departajare prețul cel mai mic.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 37 de violuri, 3 morți, 87 de magazine și 1500 de case devastate / Bilanțul primei zile de ocupație în Alba a „e…

2 Poate cea mai frumoasă femeie din România...

3 De citit!

4 Fenomen straniu în SUA

5 Informație / Din 2015, CIA antrenează în secret forțele speciale ucrainiene „să ucidă ruși” în cazul unei invazi…