ALERTĂ Ghizdeanu, instrumentul lui Dragnea și Vâlcov, dat afară oficial! Ce banc a spus Orban despre el

ALERTĂ Ghizdeanu, instrumentul lui Dragnea și Vâlcov, dat afară oficial! Ce banc a spus Orban despre el

ALERTĂ Ghizdeanu, instrumentul lui Dragnea și Vâlcov, dat afară oficial!

Premierul Ludovic Orban l-a concediat pe Ion Ghizdeanu, președintele Comisiei Naționale de Prognoză, potrivit unei decizii publicate joi noapte în Monitorul Oficial. Ghizdeanu, în funcție din 2000, a fost unul dintre cei mai obedienți înalți funcționari, indiferent de regimul politic.

El a fost unul dintre oamenii-cheie în realizarea politicilor economice ale PSD, fiind un colaborator fidel al lui Darius Vâlcov și Liviu Dragnea.

În locul său a fost numită Bianca Diana Mihaiță, director în instituție.

Ludovic Orban spunea în urmă cu două zile un banc despre Ion Ghizdeanu, care a tot circulat de-a lungul timpului:

„Îl întreba un lider politic pe domnul Ghizdeanu: Cât e creșterea economică? / - Cât vreți dumneavoastră!”.

Bancul datează din 2009 și există voci care spun că de fapt a fost real, acțiunea petrecându-se în 2009, pe vremea când ministru la finanțe era Gheorghe Pogea.

Ce l-a deranjat, însă, pe Orban e că CNSP ”a semnat contract pe FDI, pe perioada de învestire a Guvernului”.

„Nu pot să accept”, spunea premierul.

Ghizdeanu a primit puteri și drepturi sporite în guvernarea PSD, ca răsplată pentru obediența față de Darius Vâlcov. Comisia Națională de Prognoză a primit un rol major în realizarea proiectelor de infrastructură prin parteneriat public – privat (PPP) și a vrut să-și atribuie dreptul de a face exproprieri.

Ghizdeanu s-a născut în 1952, în comuna Tintești, județul Buzău. A terminat ASE în 1975, apoi în 1999 a obținut o diplomă de doctor în economie la Academia Română. În 1996 a făcut un masterat la Colegiul pentru Comunicații Financiare - Havas Advertising, din Paris, în 1997, a urmat un curs post-universitar, specializarea “Proceduri de evaluare şi monitorizare proiecte la GEPA, Germania, iar în 2006 la Academia Română – Institutul de Prognoză Economică a urmat un curs: “Modele non-liniare: Aplicaţii în economie”.

A fost președintele Comisiei Naționale de Prognoză (ulterior denumită de recenta guvernare PSD Comisia Națională de Strategie și Prognoză) din 2005. Anterior, în perioada 2000 – 2005 a fost director general în cadrul instituției.

Pe lângă diferite funcții în cadrul Guvernului, după ’90, în perioada comunistă a fost economist la Intreprinderea de Recuperare şi Valorificare Deşeuri (1965-1978), cercetător la Institutul Naţional de Cercetări Economice (1978 – 1988), iar apoi economist principal la Ministerul Aprovizionării.



Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa