
ALERTĂ GRU a accesat camere de supraveghere din România aflate lângă frontiera cu Ucraina, pentru a urmări fluxul ajutoarelor occidentale
Serviciile militare de informații ruse (GRU) au accesat mii de camere de supraveghere ale țărilor NATO - inclusiv România - aflate în apropierea punctelor de trecere ale frontierelor cu Ucraina, cu scopul de a putea urmări și perturba fluxul ajutoarelor occidentale destinate Kievului, conform serviciilor de informații britanice, informează The Guardian .
Serviciile speciale britanice și cele occidentale au acuzat o unitate specială a GRU - Unitatea 26165 - de accesarea a circa 10.000 de camere de supraveghere „aflate în apropierea gărilor sau a unor unități militare, pentru urmărirea transporturilor de materiale destinate Ucrainei”, se arată într-o notă publicată de Centrul Național pentru Securitate Cibernetică (NCSC) din UK.
Conform autorităților britanice, 80% din aceste camere se aflau pe teritoriul Ucrainei, iar 10% în România. Alte 4% din camerele „țintite” de ruși s-au aflat în Polonia, 2,8% în Ungaria și 1,7% în Slovacia.
NCSC nu a publicat detalii legate de locațiile exacte în care se află respectivele camere accesate de GRU. Atacurile cibernetice au permis accesarea de „capturi video” ale imaginilor furnizate de respectivele camere.
Unitatea 26165 a GRU, cunoscută și sub indicativele APT 28 sau „Fancy Bear” - a lansat mai multe atacuri malițioase cyber împotriva unor organizații și companii publice și private din state NATO, începând din 2022. Unitatea a trimis mailuri de tip „phishing” cu conținut pornografic și informații profesionale false și a folosit parole furate pentru a accesa sistemele informatice vizate.
„Pe lângă țintirea companiilor logistice, unitatea 26165 a accesat cel mai probabil camere video private aflate în zone cheie, situate în apropierea punctelor de trecere a frontierei, a instalațiilor militare și a gările, pentru a monitoriza transportul de materiale către Ucraina”, se arată în nota consultativă a NCSC.
De asemenea, „actorii (statali) s-au folosit, în același timp, și de camerele de monitorizare a traficului care aparțin serviciilor publice municipale”.
Rușii au mai încercat să adune informații sensibile legate de transporturi, orarul trenurilor și documentele de transport. „Actorii” au încercat „cel puțin o dată” să folosească o metodă de „phishing vocal” prin imitarea a vocilor unor angajați IT.
În nota consultativă publicată de NCSC, în colaborare cu servicii speciale din SUA, Germania, Republica Cehă, Polonia, Australia, Canada, Danemarca, Estonia, Franța și Olanda, companiile private implicate în furnizarea de ajutoare Ucrainei au fost sfătuite să-și îmbunătățească securitatea în fața atacurilor, precum cele inițiate de serviciile secrete GRU.