ALERTĂ Guvernul NU are bani și CERȘEȘTE de la români! Noi emisiuni Tezaur, începând de luni!

ALERTĂ Guvernul NU are bani și CERȘEȘTE de la români! Noi emisiuni Tezaur, începând de luni!

ALERTĂ Guvernul NU are bani și CERȘEȘTE de la români! Noi emisiuni Tezaur, începând de luni! Finanțele apelează la populație pentru a finanța bugetul, după ce băncile au renunțat să împrumute statul. Și românii au strâmbat din nas anul trecut la titlurile de stat!

​Ministerul Finanțelor Publice (MFP) lansează de luni emisiuni de titluri de stat cu scadențe în 2, 3 și 5 ani, la dobânzi anuale de 4%, 4,5%, respectiv 5%, reiese dintr-un comunicat al instituției. Acest anunț vine la scurt timp după ce au anunțat că nu mai vor să se împrumute de la bănci. De fapt, băncile au refuzat să împrumute statul în ianuarie, din cauza taxei pe active. Practic, fiecare cumpărare de titluri de stat ar fi taxată, așa că în mod normal băncile au transmis oferte care includeau acest cost.

Mai mult, ce s-a întâmplat în 28 ianuarie, ca băncile să transmită oferte în valoare de 30% din suma cerută de autorități, au dus la decizia Finanțelor de a stopa ieșirea pe piață. Chiar s-au lăudat că vor consuma bufferul, adică banii strânși pentru criză, iar șase luni stau liniștiți. Pentru Eugen Teodorovici, șase luni reprezintă "foarte mult timp". Urmează acum ieșirea pe piața externă.

Eugen Teodorovici a intervenit sâmbătă telefonic la Antena 3 și a afirmat că inițiativa urmărește și să ofere „populației o alternativă față de depozitele bancare de a investi”.

Teodorovici a spus că și anul trecut au existat astfel de emisiuni pentru populație și, având în vedere că „dobânzile nu sunt impozitate la aceste titluri de stat” este vorba de „un instrument sigur de a investi pentru populație”.

Reamintim că de la începutul anului MFP încearcă să se împrumute de la bănci, dar ofertele nu sunt pe măsura "dorinței". Acesta este unul dintre efectele Ordonanței lăcomiei 114/2018. De la începutul anului au avut loc 13 licitații. La o singură ofertă pare că au fost interesate băncile de titluri, cea din 17 ianuarie, cu maturitatea pe 10 ani.

După eșecul din 28 ianuarie, Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, dat dispoziţie ca MFP să nu se împrumute în piaţă, el subliniind că are toate sumele necesare în trezorerie pentru finanţare pe minimum şase luni, făcând referire la buffer, adică fondul pentru criză. Se pare că se așteaptă ca populația să finanțeze statul prin noile emisiuni din cadrul Tezaur.

Anul trecut a dorit atragerea a 4 miliarde lei de la populație, dar în pactică a reușit doar jumătate din sumă (puțin peste 2 miliarde lei).


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale